Preot Ilie Mirel:" Sfanta si Marea Joi este o zi in care Mantuitorul Iisus Hristos, in foisorul Cinei celei de Taina, le spala picioarele ucenicilor ca un mode al smereniei si al dragostei, stergandu-le picioarele."

In aceasta seara, crestinii merg la biserica, la Denia celor 12 Evanghelii, o slujba in care   preotii amintesc de  suferintele prin care a trecut Mântuitorul.

"Este vandut de Iuda. stiind ca pleaca de la Cina cea de Taina, Mantuitorul ii spune "du-te si fa mai repede ceea ce ai de facut. iar el pleaca si  pentru 30 de arginti il vinde pe Mantuitorul Iisus Hristos."

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Traditia spune ca in Joia Mare se inrosesc ouale pentru Paste. Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre ipotezele care stau la originea acestei datini ar fi aceea conform careia Maica Domnului, venind sa-si vada Fiul rastignit, a adus niste oua într-un cos, pe care l-a asezat sub cruce, iar acestea s-au înrosit cu sângele Domnului

Ouale vopsite in alte culori, cum ar fi galben, verde, albastru, vestesc bucuria primaverii.

Iar cele colorate in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce

POMENIREA MORTILOR

In  Joia Mare  se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare.

In Oltenia, se aprind focuri  in curti si in cimitire, la morminte pentru a indeparta duhurile rele

SE BATE TOACA

Traditia spune ca incepand de astazi si  pana in ziua de Pasti nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se  bate  toaca.


 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si