Ciorba este una dintre mancarurile de baza ale romanilor.
Teoretic nu ingrasa, dar trebuie sa avem grija cum o gatim. „Ciorba cu legume fara carne sau cu putina carne slaba, toate fierte si drese apoi cu putin bors, nu ingrasa. Daca insa calim legumele in ulei inainte de a le pune la fiert, daca adaugam vegeta, care are multa sare, sau daca folosim carne grasa, atunci ciorba ne va ingrasa.
Evitati sa folositi afumatura, chiar daca este gustoasa. De asemenea, atunci cand mancati ciorba nu o dregeti cu smantana. Daca va place acest gust, puteti pune in farfurie o lingurita de iaurt care nu are multe calorii. Sfatul meu este ca ciorba sa fie servita fara paine. Daca totusi nu se poate, atunci nu depasiti mai mult de o felie de paine la portie de ciorba“, spune medicul nutritionist Eva Iortan.
„Si aici regula este aceeasi. Nu folositi carne grasa. Daca vreti totusi sa prajiti ingredientele alegeti ulei de masline si nu mai mult de o lingura. Preferabil ar fi sa nu prajiti nimic in ulei. Fiecare lingura de ulei in plus inseamna sute de calorii in plus. De asemenea nu faceti rantas, acea faina prajita pentru a ingrosa sosul, deoarece veti tranforma tocanita intr-o bomba calorica.
De asemenea puteti sa radeti un cartof crud si sa il puneti in tocanita spre final si astfel veti avea un sos mai gros, dar mai dietetic“, mai spune medicul. Cum ne poate ingrasa o salata si o salata ne poate ingrasa daca nu suntem atenti.
„Salatele sunt foarte bune pentru sanatate, dar trebuie sa evitam anumite greseli. Nu puneti ulei de floarea soarelui in salata, ci doar putin ulei de masline, nu mai mult de o lingurita.
Mancarurile gatite care ne ingrasa mult Sunt si mancaruri gatite in casa, foarte gustoase, dar care ingrasa mult. Ar trebuie sa le consumam foarte rar. „Sarmalele, de exemplu, care sunt asezonate cu smantana si mamaliga sau paine ingrasa mult. Nu este insa un preparat pe care sa il mancam foarte des. Apoi musacaua ingrasa deoarece este facuta de obicei cu cartofi prajiti rondele. Chiar daca folosim cartofi fierti sau piure, deasupra se toarna de obicei oua baute cu smantana si avem astfel un preparat cu multe calorii.
Cartofii frantuzesti, la care se folosesc din belsug cascaval si branza grasa, oua si smantana, sunt o bomba calorica, chiar daca prepapatul este delicios. Orice prepaprat la cuptor peste care adaugam cascaval sau branza din belsug ingrasa, deoare aceste doua lactate au multe calorii. Papara ne poate ingrasa daca o facem in ulei si mai ales daca adaugam putin bacon sau branza. Daca ouale sunt facute intr-o tigaie fara ulei nu au asa multe calorii.
Apoi toata lumea stie ca prajelile ingrasa, astfel ca snitelele, chiftelele si orice fel de prajeala nu trebuie sa fie consumata prea des. Daca nu aveti probleme cu greutatea, secretul este moderatia. Puteti gusta orice, dar nu mancati portii mari si evitati sa consumati seara preparatele cu multe calorii“, mai spune medicul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro