Lovitura Rusiei de joi, 9 martie, a fost una neobișnuită în ceea ce privește numărul de rachete scumpe și de ultimă generație utilizate.

Citește și: Atacuri masive cu rachete în Ucraina! Putin vrea să se răzbune după presupusul atac de la Briansk

Analiștii militari văd în atacul Rusiei cu rachete hipersonice o schimbare de strategie a armatei lui Putin în războiul din Ucraina, potrivit Bloomberg.

Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că a doborât doar 34 din cele 81 de rachete trase, o proporție mult mai mică decât de obicei, deoarece ploaia de rachete a Moscovei a inclus trei clase de arme împotriva cărora nu are apărare.

Temutele rachete hipersonice ale Rusiei

Rachetele hipersonice ale Rusiei, greu de doborât

Moscova a declarat joi că lovitura masivă asupra Ucrainei, efectuată de dimineața, este o „răzbunare pentru atacul” din regiunea rusă Bryansk din urmă cu o săptămână.

„Ca răspuns la actele teroriste, organizate de regimul de la Kiev pe 2 martie în regiunea Bryansk, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură masivă de răzbunare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, într-o conferință de presă la Moscova.

Citește și: VIDEO. Un oraș își pedepsește politicienii băgându-i într-o cușcă cu picioarele în râu

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Potrivit agenției Anadolu, lovitura a fost efectuată cu arme de înaltă precizie, inclusiv cu rachete hipersonice Kinzhal, care au lovit „elementele cheie ale infrastructurii militare a Ucrainei, întreprinderile complexului militar-industrial, precum și instalațiile energetice care le alimentează”.

"Obiectivul loviturii a fost atins. Toate obiectele atribuite sunt lovite", a spus oficialul de la Mosova.

Konașenkov a susținut că loviturile au distrus locațiile dronelor de atac, au zădărnicit transferul de rezerve și transportul feroviar de arme străine, au dezactivat instalațiile pentru repararea echipamentelor militare și producția de muniție.

Zelenski: „A fost o noapte grea”

Potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, atacul din 9 martie a inclus 81 de rachete de diferite tipuri și 8 drone iraniene.

Ultimele atacuri vizate au fost înregistrate în regiunile Kiev, Liov, Mykolaiv, Odesa, Jytomyr, Ivano-Frankvivsk, Zaporojie, Vinnytsia, Kirovohrad, Dnipropetrovsk și Harkov.

Citește și: VIDEO- Proteste violente în Georgia. 66 de persoane arestate și zeci de polițiști răniți

„A fost o noapte grea”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelensky, exprimându-și condoleanțe celor care și-au pierdut cei dragi în atacuri.

Cel puțin cinci civili au murit în urma atacului devastator al Rusiei. "Ocupanții pot teroriza doar civilii. Asta este tot ce pot face. Dar nu îi va ajuta. Nu vor evita responsabilitatea pentru tot ce au făcut", a mai spus Zelenski.

Rachetele hipersonice au făcut ravagii și în orașul Liov, lângă granița cu Polonia

[Sursa foto: Kyiv Independent]

Ce rachete a folosit Rusia în atacul din 9 martie

Ucraina a fost lovită joi și cu șase rachete cu aripi Kh-47 „Kinzhal” lansate din aer, după cum a transmis Statul Major de la Kiev.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Conform Newsweek, Ucraina nu este capabilă să intercepteze rachetele Kinzhal hipersonice, care nu au fost utilizate pe scară largă de forțele ruse în Ucraina.

Prima utilizare cunoscută a rachetelor „Kinzhal” în Ucraina a fost făcută în martie 2022, în vestul Ucrainei.

Din valul „masiv” de lovituri în toată țara, 28 au fost efectuate cu rachete de croazieră lansate aerian Kh-101 sau Kh-555, potrivit Statului Major al Forțelor Armate din Ucraina.

Au existat, de asemenea, 20 de rachete de croazieră Kalibr lansate pe mare, șase rachete de croazieră anti-navă Kh-22, două rachete anti-navă Kh-31 și șase rachete sol-aer ghidate Kh-59. Au fost folosite și drone Shahed-136 și -131 fabricate în Iran, au mai spus autoritățile ucrainene.

Confirmând numărul Kinzhal-urilor trase, Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat joi că aceasta este „prima dată” când Rusia folosește „atât de multe tipuri diferite de rachete”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si