in perioada 18-21 aprilie, in Romania are loc un amplu exercitiu de avertizare si alarmare a populatiei. in cadrul acestuia, va fi testat modul in care autoritatile locale alarmeaza si avertizeaza populatia in caz de calamitate. Astfel, timp de 4 zile, sirenele vor suna alternativ, intre orele 10 si 15. Se va auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete, la 16 secunde fiecare.
Scopul exercitiului este testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila.
Totodata va fi urmarit modul de actiune al autoritatilor locale pentru avertizarea si alarmarea populatiei, starea de operativitate a mijloacelor de alarmare. Timpul de raspuns (masurat de la transmiterea mesajului de instiintare de catre Dispeceratul I.S.U. Judetean, pana la pornirea mijloacelor de alarmare (sirenelor), respectiv transmiterea corecta a semnalului de alarmare acustic ,,Alarma la dezastreˮ, reprezinta un alt punct care va fi verificat.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Raed Arafat, seful Departamentul pentru Situatii de Urgenta, a precizat ca sirenel vor fi testate pentru ca populatia sa se obisnuiasca cu ele. „Este un exercitiu prin care testam sirenele, obisnuim populatia si incercam sa pregatim ce inseamna fiecare sunet, ce inseamna cand suna asa sau ce inseamna cand suna altfel”, a spus Arafat.