MERS-COV (Middle East Respiratory Sindrome Coronavirus) este coronavirusul cu cea mai mare rată a mortalității din această familie și este prezent deja în 27 de state din lume, printre care: Franța, Austria, China, Egipt, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite sau Emiratele Arabe Unite. Virusul descoperit în Orientul Mijlociu a infectat 2506 persoane din care 862 decese, ceea ce reprezintă o mortalitate de aproximativ 34%, de zece ori mai mare decât în cazul COVID-19.
MERS, virus activ în Orientul Mijlociu
Coronavirusul din Orientul Mijlociu este inclus pe lista celor mai periculoase boli din lume cu potențial epidemic de către Organizația Mondială a Sănătății, care a anunțat două noi morți pe 9 și 13 ianuarie 2020, în Emiratele Arabe Unite. Primul caz al bolii a fost identificat în Arabia Saudită în aprilie 2012. În Europa au existat infecții în 8 țări, toate cu conexiuni directe sau indirecte cu Orientul Mijlociu.
Infecția este încă activă în Orientul Mijlociu, cele mai recente raportări ale infecției sunt din februarie 2020, în Arabia Saudită.
Coronavirusul din Orientul Mijlociu se manifestă la fel precum COVID-19: febră, tuse și dificultate la respirare. Pneumonia este uzuală dar nu e mereu prezentă.
S-au raportat simptome gastrointstinatel precum diareea. Mai multe cazuri confirmate prin teste au fost asimptomatice, persoanele în cauză intrând anterior în contact cu persoane care au dezvoltat manifestări agresive ale infecției. Oficial, conronavirusul se transmite de la om la om, însă specialiștii au descoperit celule infectate și la dromadere.
MERS-COV este, din fericire, coronavirusul cel mai puțin contagios din familia din care face parte. Primele 1.000 de cazuri au fost înregistrate în doi ani și jumătate de la descoperirea virusului, în 2012, spre deosebire de SARS- 1.000
cazuri în 193 de zile și SARS-COV2 (COVID-19)- 1.000 cazuri în 48 de zile.