”Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventiv invazive si eliminarea prezentei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane”, se arata in proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor.

In scopul distrugerii ambroziei si stoparii raspandirii acesteia, proprietarii terenurilor pe care creste ambrozia vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv, cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice, ”masurile urmand sa fie mentinute pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii”.

Si beneficiarii lucrarilor de constructie au obligatia sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia, pe terenurile afectate de lucrari.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”In vederea stabilirii solutiilor corespunzatoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Agriculturi si Dezvoltarii Rurale desfasoara anual campanii de informare si constientizare impreuna cu partenerii locali, stabilind masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si eradicarea acestei plante”, se arata in proiectul adoptat.

Nerespectarea prevederilor impuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment.

”Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole care nu se conformeaza prevederilor din avertisment si se sanctioneaza cu amenda de 750 de lei la 5000 de lei, pentru persoanele fizice si cu amenda de la 5000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, potrivit sursei citate.

Polenul acestei plante, purtat de vant, provoaca polinoze (rinita alergica, conjunctivita alergica, astm, leziuni urticariene de contact) la sfarsitul verii- inceputul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic.

Sursa: BZI


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si