Deasupra vaii Muresului, intr-unul dintre cele mai importante obictive turistice din Transilvania, dar care astazi, din pacate, nu se scalda in ape deloc limpezi, Castelul Teleki, o adevarata emblema a zonei, asteapta sa-si recapete stralucirea si sa fie reabilitat.

Bogatia din subteran, de ape minerale si sarate, dar si aerul curat, sunt si ele gata sa fie puse cu adevarat in valoare, intr-o statiune de agrement si tratament.

Abia atunci, statiunea Ocna Mures, vestita pentru exploatarea de sare inca din vremea romanilor, isi va recapata gloria de odinioara.

Palinca e una dintre minunile gasite aici. Una dintre minunile mai mici. Una dintre minunile mai mari este ascunsa in pamant. Rezervele de apa sarata dar si mandretea de castel, Teleki, care vegheaza de pe cel mai inalt punct din zona, asupra intregului oras.

Construit pe la 1290, castelul a trecut prin multe razboaie, de-a lungul timpului, a fost de doua ori distrus de foc. Acum, din pacate, este intr-o ruina.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Castelul este intr-o stare destul de avansata de degradare. Potrivit unui album cu toate castelele si conacele din Ardeal, castelul Teleki este unul dintre cele mai frumoase.pe Valea Muresului este unul dintre cele mai frumoase castele.

Primarul din Ocna Mures, Vinteler Silviu, numeste aceasta zona "Marire si Decadere". „Stiti, acest oras s-a dezvoltat economic pe baza acestu produs numit sare dar la randul sau, acest masiv de sare, aceasta roca, s-a razbunat pe acest oras”, spune el.

„Din exploatarile, ca sa spunem asa, gresite, au rezultat aceste lacuri. Aici a fost pe vremuri, pana in '77- '78 o mina de sare, o exploatare de suprafata, era si un sanatoriu inauntru, venea foarte multa lume aici, in Ocna Mures, la tratament. Aveam si baile sarate, unde erau bazine, se faceau bai. Aceste bai au fost construite undeva in anii 1887, de catre cel care a construit fabrica de produse clorosodice, Solvoy”, mai spune edilul.

Primarul a dezvaluit si planurile sale: „Vrem sa redeschidem, sa reconstruim aceste bai si mai apoi sa le redeschidem, publicului larg, pentru tratament, pentru ca apa sarata de la Ocna Mures are proprietati curative foarte bune.Eu spun ca o combinatie intre exploatarea sarii si turism ar dezvolta acest oras si am ajunge cel putin acolo unde am fost cand functionau acele bai sarate.”

„ Muncim de trei ani si ceva, aproape 4 ani, la acest proiect si de-abia acum am ajuns la stadiul de proiect tehnic. Din pacate, ne lovim de birocratia din Romania, deci toata lumea… dom'le, trebuie facut dar… cand ajungi sa faci ceva, dom'le, nu se poate, stati sa vedeti.Oarecum, Statul parca este impotriva cetateanului. Statul este impotriva lui si n-am inteles de ce chestia asta”, adauga el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si