Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Obiceiurile care îmbătrânesc brusc creierul. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Afectează grav creierul"- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață- wowbiz.ro
Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerat o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.
O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a fost numit în funcţie ministrul Apărării, Eugen Sturza.
Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat atribuţiile lui Igor Dodon.
Sursa: News.ro