În urma ultimelor discuții dintre PSD, PNL și UDMR, liderii doresc câteva modificări în privința reformei pensiilor speciale.

Noile amendamente introduse în comisiile de specialitate, la Senat

Conform HotNews.ro, noile amendamente impuse sunt:

  • impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
  • cumulul de pensii speciale se elimină
  • la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
  • magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
  • pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul

Citește și: VIDEO- Ce a spus președintele Klaus Iohannis după ce a fost întrebat despre pensiile speciale

Astfel, noile propuneri vor fi trimise la Senat și urmează să fie discutate în comisiile de specialitate în regim rapid. Proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale trebuie adoptat de Senat până miercuri, 29 martie, iar, în caz contrat, va trece tacit din prima cameră sesizată.

În același timp, propunerile discutate în Coaliție, nu îndeplinesc cerințele asumate de România prin PNRR, care prevăd o reformă reală a pensiilor speciale, bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Din cauza salariilor mici ale românilor și pensiile vor fi la fel. Ce spun specialiștii

Ce transmit oficialii europeni

Printr-o scrisoare trimisă la Guvern, oficialii europeni evidențiază două opțiuni analizate de Bancă : rata de înlocuire a veniturilor de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră.

Citește și: Ce acte sunt necesare pentru a primi ajutor social în 2023 și cine sunt beneficiarii

În scrisoare, oficialii europeni au mai arătat că: „Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității cerut de anexa CID. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”.

Comisia Europeană mai cere României și eliminarea posibilității de pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani.

Citește și: Peste 250.000 de români au fost tăiați de pe listele beneficiarilor de vouchere pentru alimente

Potrivit HotNews.ro, negocierile vor continua în Coaliție pe proiectul de lege și există posibilitatea ca în dezbaterile de la Camera Deputaților să fie introduse noi amendamente care să crească procentul de impozitare pentru partea de necontributivitate la pensiile speciale.

Citește și   VIDEO- Voucherele pentru alimente ar putea fi disponibile și pentru achiziționarea medicamentelor. Ce schimbări se vor efectua?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si