Close sidebar
Close sidebar

Au fost recalculate 95% dintre pensii. "Au rămas doar cazurile mai grele". Care sunt acestea, potrivit ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a venit cu vești bune pentru pensionarii din România care așteaptă cu nerăbdare să își vadă pensiile recalculate de la 1 septembrie 2024. Pentru majoritatea dintre seniori vor fi măriri de pensii, însă nu vor pierde niciun leu la pensie nici cei care primesc o recalculare cu sume mai mici decât au în prezent.

Sorin Negru,

Ministrul Muncii: "Ne vom încadra cu recalcularea până la termenul de 4 martie" 

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Muncii a declarat că recalcularea se va face asa cum prevede legea, fără a ține cont de sugestia FMI privind eșalonarea majorărilor.

Citește și: Când intră pensiile în luna februarie- schimbare de orar. Mai mulți bani pentru pensionari

Legea 360/2023 este deja bugetată pentru anul 2024, prin urmare nu se pune problema lipsei de bani. 

Citeste si: Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025. Cu cât vor crește veniturile angajaților și cine va beneficia de bani mai mulți- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Simona Bucura-Oprescu a explicat că procesul de recalculare  a pensiilor se apropie de finalizare, fiind deja recalculate peste 95% dintre pensii. 

„Suntem pregatiti. Am lucrat in paralel. Pe de o parte, impreuna cu colegii de la casele de pensii, procesul de recalculare se apropie de finalizare, avem peste 95% recalculate. Au mai ramas cazurile mai grele. Finalizam si normele, vom fi gata la termen.

Normele sunt cel putin la fel de importante precum legea in sine", a declarat ministrul Muncii la Romania TV.

"Ne vom încadra cu recalcularea până la termenul de 4 martie"

Ministrul Muncii consideră că noua lege a pensiilor aduce echitate in sistemul de pensii, astfel incat "pe orice lege te-ai pensionat, pentru contributie egala sa ai plata egala".

"Am constatat ca trebuie sa fim atenti la aspecte indicate de CCR, avem si alte legi care fac referire la pensii, cum ar fi Codul Muncii, dar ne vom incadra in termenul care este pana

la 4 martie. Casa Nationala de Pensii are contract cu o firma de software cu care lucreaza deja, iar dupa ce se vine cu legea si normele se poate construi softul, apoi instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii”, a adăugat Simona Bucura.

Cine sunt pensionarii cu creșteri semnificative de pensii

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit 35 de ani, un stagiu întreg de cotizare, dar doar pe salariul minim pe economie.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casă Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%".

"Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiul complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zona unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult", a declarat ministrul, conform sursei citate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI