Sfaraie gratarele in cimtir, iar fumul se ridica pana la cer! Carnea de porc, cea de miel si sarmalele au umplut mesele dintre morminte.
"Sa fie pentru sufletul lui tata. Bogdaproste! Branzica cu mamaliguta, cu sarmalute, cu un pic de oaie"
E forfota mare la cavoul lui Ferma- fostul bulibasa al rromilor din Galati. In cinstea lui, de Pastele Blajinilor, rudele inlacrimate au intins o masa imbelsugata.
"Ne a costat 1500- 2000 de euro, doamna. Bautura de afara, mancarea... e scumpa"
Pomana n-a inceput insa inainte de curatarea cavoului. Fotografia cu regele, dar si marmura din cavou au fost lustruite minute-n sir.
"Mirosul de gratar, fumul se raspandeste printre morminte... da, da. Se duce in sufletul mortilor"
La Buzau, tot in cimitir, rromii au incins gratarele chiar langa cavourile defunctilor. Au vrut ca bucatele pentru pomana sa fie proaspete si fierbinti!
Ba chiar unul dintre rromi spune ca l-a visat pe un raposat, degustand toate bunatatile.
"Asta este raiul mortilor, nu al nostru. Al mortilor. Sa le fie primit tot ce am dat noi in cimitir, aici"