Cât a costat-o pe SUA războiul din Irak. Atacurile au început în anul 2003 cu o lovitură asupra locului unde președintele irakian Saddam Hussein și principalii săi comandanți se întâlneau. Motivele războiului declanșat pe care americanii le-au prezentat au fost că Irakul promovează terorismul şi are în posesie arme pentru distrugere în masă a populației.

Pe 20 martie 2003 SUA, alături de alte state, invada Irak-ul

Invazia Irakului a avut loc în perioada 20 martie- 1 mai 2003, a fost condusă de o coaliție de țări, coordonată de SUA, alături de Regatul Unit, Australia și Polonia. Invazia a reprezentat începutul războiului din Irak. Acest lucru a declanșat o diviziune politică între marile puteri. Cei care s-au opus activ invaziei: Franța, Belgia, Germania, Rusia sau China și cele care au sprijinit: SUA, Regatul Unit, Spania, Polonia, Portugalia și alte națiuni din coaliție.

Citeste si: Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova, care a protestat în direct la TV împotriva lui Putin, a dispărut fără urmă

Administrația SUA din acea perioadă, cea a lui Bush, spunea că invazia Irakului este un război preventiv pe care l-au inițiat din teama că Irakul ar fi putut face primul acest lucru. Cu toate acestea, specialiștii nu sunt de acord cu afirmația și spun că Irakul nu ar fi reprezentat o amenințare pentru SUA.

În decembrie 2003 liderul Irakului, Saddam Hussein, a fost capturat de americani și executat prin spânzurare în decembrie 2006. 

În luna aprilie a anului 2005, Liderul kurd Jalal Talabani a fost primul președinte al Irakului după ce a fost ales de Parlament. 

În septembrie 2007 a luat amploare cel mai mare scandal după ce angajații unei companii private de securitate omoară 17 civili.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În luna septembrie a anului 2010 este momentul în care autoritățile din SUA încep să retragă trupele americane din Irak. În cadrul acestui conflict aproximativ 4.000 de soldați americani au fost uciși.

război sua irak

Război SUA-Irak

[Sursa foto: istockphoto.com]

Cât a costat-o pe SUA invazia și războiul din Irak

După ce SUA a pus capăt unui unuia dintre cele mai lungi războaie, acum face calcule. Costurile s-ar putea ridica, potrivit primelor cifre la 3.000 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, cifrele nu sunt încă sigure. Biroul de Buget din Cadrul Congresului, instituție non-partizană, a transmis alte cifre și se pare că războiul din Irak i-ar fi ajuns pe americani la peste 700 de miliarde de dolari (552 mld. euro). 

Citeste si: Staţia de metrou Lukyanivska din Kiev a fost ţinta unui bombardament

4.421 de soldați americani care au participat la misiunea militară din Irak, au murit, la începutul invaziei din 2003. Dintre aceștia, 3.492 au decedat în timpul operațiunilor, iar alți 32.000 de mii de americani au fost răniți. 

Între 97.000 şi 106.000 de civili irakieni au decedat din cauza conflictelor armate.

Aproximativ 802 miliarde de dolari a costat finanțarea operațiunilor militare din Irak până în anul 2011, estimează Serviciul de Cercetare a Congresului. 

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Între 2006 și 2010, mai mult de 1,6 milioane de cetățeni irakieni au plecat din localitățile de reședință și s-au mutat în alte regiuni ale țării.

Citeste si: SUA trimite Ucrainei arme, bani și provizii

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si