Într-o știre BBC se preciza atunci că, deși din categoria coronavirusurilor, care poate provoca de la răceală comună până la COVID-19, virusul nu pare a fi la fel de periculos ca șicel care între 2002 și 2003 a infectat 8.000 de oameni și a ucis 774 într-o epidemie care a afectat Asia și 37 de țări.

Această pandemie de Coronavirus care a durat doi ani, a provocat peste 253,286,613 de cazuri confirmate,  5,105,502 decese și 229,071,404  de vindecări la nivel mondial. 

Pe 11 martie 2020, OMS declara oficial „pandemie de COVID-19”

Pandemia de coronavirus, este o pandemie globală a bolii coronavirus, care a început încă din anul 2019 și cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). SARS-CoV-2 este o nouă tulpină de coronavirus, care a fost identificată pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019; însă carantina din Wuhan și din alte orașe din jurul Hubei nu a reușit să țină sub control focarul și virusul s-a răspândit rapid în alte părți ale Chinei continentale și în întreaga lume. 

La acel moment, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional la 30 ianuarie 2020 și o pandemie la 11 martie 2020. Primele cazuri de coronavirus din România și Republica Moldova au fost confirmate pe 26 februarie și 7 martie 2020. De atunci, mai multe variante ale virusului au apărut și au devenit dominante în multe țări din 2021, cu Alpha, Beta, Variantele Gamma și Delta fiind cele mai virulente.

Până la 13 noiembrie 2021, au fost confirmate peste 253 de milioane de cazuri, peste 229 de milioane s-au recuperat și peste 5 milioane de decese, ceea ce o face una dintre cele mai mortale pandemii din istorie.

Citeste si: Se poartă masca de protecție în interior? Alexandru Rafila: Este recomandat, dar nu obligatoriu

La o zi după ce orașul Wuhan intra în carantină, mai mulți membri OMS au considerat că este încă prea devreme pentru a declara boala respiratorie provocată de noul coronavirus o urgență medicală de interes internațional, care să

ducă la o pandemie.

„Știm că se transmite de la om la om în China, dar deocamdată situația pare limitată la grupurile familiale și angajații de sănătate care au grijă de pacienți infectați. În acest moment, nu există nicio dovadă de transmitere de la om la om în afara Chinei, dar asta nu înseamnă că nu se va putea întâmpla”, a precizat atunci, directorul general al OMS.

SARS CoV-2 făcuse deja ravagii în cel puțin 114 țări, ridicând la 118.000 numărul de cazuri de infectare și la ​4.291 pe cel al deceselor. În doar două săptămâni, numărul de cazuri de Covid-19 în afara epicentrului epidemiei în China a crescut de 13 ori, iar numărul ţărilor afectate s-a triplat.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cu toate acestea, abia pe 26 ianuarie, guvernul Orban lua primele măsuri pentru securizarea aeroporturilor și a unităților sanitare. Iar pe 11 martie, OMS declară că focarul de coronavirus a devenit o pandemie.

Citeste si: Adio, stare de alertă din 9 martie 2022! S-ar putea introduce "starea de criză". Ce înseamnă acest lucru?

Astfel după doi ani de pandemie, pe 9 martie, autoritățile române au anunțat încheierea stării de alertă și totodată eliminarea tututror restricțiilor anti-COVID-19.

Cum arată statisticile pandemiei de coronavirus?

Pandemia de Coronavirus care a durat doi ani, a provocat peste 253,286,613 de cazuri confirmate,  5,105,502 decese și 229,071,404  de vindecări la nivel mondial. 

Până în prezent, în România, numărul total de cazuri a urcat la 2.784.651, dintre care 64.156au decedat.  

De asemenea, pandemia a dus la mari perturbări sociale și economice la nivel mondial, inclusiv cea mai mare recesiune globală de la Marea Depresiune din anii 1930.  Mai mult, a dus la deficite extinse de aprovizionare exacerbate de cumpărarea în panică, perturbarea agriculturii și lipsa de alimente. Carantina aproape globală a înregistrat o scădere fără foarte mare a emisiilor de poluanți.

Citeste si: Avertismentul unui om de știință după doi ani de pandemie: ,,Lumea trebuie să pregătescă vaccinul pentru următorul virus pandemic în doar 100 de zile!” 

Tot în curscul pandemiei de COVID-19, numeroase instituții de învățământ și zone publice au fost închise parțial sau integral și multe evenimente au fost anulate sau amânate. Dezinformarea a circulat prin intermediul rețelelor sociale și mass-media, iar tensiunile politice au fost duse la extrem. Pandemia a ridicat probleme legate de discriminarea rasială și geografică, echitatea în materie de sănătate și echilibrul dintre imperativele de sănătate publică și drepturile individuale.

Înainte de 18 septembrie 2020, 113 studii din 34 de locații geografice au indicat faptul că noul Coronavirus este periculos nu numai pentru persoanele în vârstă, ci și pentru adulții de vârstă mijlocie, fiind mult mai periculos decât gripa sezonieră.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Conflictul de la granițele țării noastre ne-ar putea duce la decretarea stării de criză

Încă nu a fost confirmată originea animală a virusului SARS-CoV-2 (cunoscut și sub numele de 2019-nCoV) și gazda intermediară care a transmis virusul la oameni.  Însă, unele cercetări sugerează că coronavirusul din 2019 provine din lilieci, la fel ca virusurile responsabile de SARS  și MERS. SARS-CoV-2 este 96% identic la nivelul întregului genom cu un coronavirus identificat în 2013.

În februarie 2020, cercetătorii de la Universitatea Agricolă din China de Sud au anunțat că există o similitudine de 99% în secvențele genomului între virusurile găsite la pangoline și cele de la pacienții umani, sugerând că animalul poate fi o gazdă intermediară pentru virus, dar n-au făcut publice probele.

De asemenea, mai mulți specialiști s-a mobilizat pentru dezvoltarea în timp record a unui vaccin sigur și eficient împotriva virusului SARS CoV-2, iar acesta a fost disponibil în timp record, mai exact la un an de la debutul pandemiei.

Imunizarea după trecerea prin boală ține însă doar câteva luni, iar cea după vaccinare scade și ea după primele 6 luni, când este recomandată administrarea dozei booster.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si