Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Imagini fabuloase cu aurora boreală roșie, pe cerul României. Fenomenul a putut fi văzut în mai multe județe din țară

Un cer roșu intens, total neobișnuit, s-a arătat aseară în mai multe județe din România, dar și în mai multe orașe din Europa. Se numește aurora boreală roșie, un fenomen rar întâlnit, dar spectaculos.

Redactia Stirile Kanal D,

Aurora boreală roșie, pe cerul României. Fenomenul a putut fi văzut în mai multe județe din țară

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Puțin după ora 19:00, când s-a întunecat de-a binelea, pete luminoase, de un roșu intens, au străpuns cerul. S-a întâmplat în vestul țării, la Timișoara, dar și în nord, la Satu Mare, în Moldova, la Brăila și inclusiv în Dobrogea, la Tulcea. Oamenii au imortalizat momentul și au umplut cu poze rețelele de socializare, spunând că e aurora boreală care se vede și în România.

Citește și: Tată și fiu găsiți morți în apartament. Caz macabru într-un bloc de locuințe, în Timișoara

„E aurora boreală tu? Pe toată lungimea lui, cu cerul senin și să vezi tu așa ceva.”

Ce spun specialiștii că s-a întâmplat

Și n-au greșit, se pare. Fenomenul extrem de rar e o auroră boreală roșie, provocată de o perturbare foarte puternică a câmpului magnetic al planetei.

Adrian Bâlbă, doctor în științe: „Soarele nu bate cu fotoni, bate cu un vânt solar, cu particule încărcate energetic pe secundă. Noi avem un clopot magnetic și generează un câmp magnetic, o energie, ne apară și ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest vânt solar.”

Citeste si: Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani- kanald.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Și totuși, de ce această auroră nu e de culoare verde, așa cum o vedem la polul nord? Ei bine, specialiștii spun că aurora boreală clasică se formează când moleculele de oxigen sunt la înălțimi de 90 de kilometri. Cea roșie, în schimb, apare când aceleași particule de oxigen sunt mai departe, la peste 320 de kilometri altitudine.

Adrian Bâlbă, doctor în științe: „A u

rolele acolo unde străbat mai mult aer sunt roșiatice și, dimpotrivă, acolo une aerul este arefiat, unde se produc la polici le vezi azurii albăstrui.”

Cei de la Institutul Astronomic al Academiei Române spun că și în această dimineață, înainte de răsărit, s-a putut vedea cerul roșu acolo unde n-au fost nori, iar asta pentru că furtuna geomagnetică a fost la intensitate maximă abia în urmă cu câteva ore.

„Cerul ne-a oferit o culoare roșiatică foarte plăcută și unică, aș spune.”

Aurora roșie s-a văzut și în alte țări, între care în Bulgaria, Ucraina și Austria. Și mai rar decât aceasta este aurora boreală de culoare galbenă și violet.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI