Aplicaţia se numeşte COVIDSafe şi are la bază software-ul TraceTogether, dezvoltat de Singapore. Se foloseşte Bluetooth-ul pentru comunicarea între device-uri şi informaţiile despre contacte stocate în agenda telefonului.

Utilizatorii sunt avertizaţi dacă au stat mai mult de 15 minute în preajma unei persoane cu COVID-19. Este o abordare voluntară, în care cei infectaţi oferă de bună voie această informaţie sistemului.

Citeste si: Actorul Gene Dynarski, cunoscut din serialele „Seinfeld” şi „Star Trek”, a murit la vârsta de 86 de ani

Datele sunt stocate atât pe telefon, cât şi pe servere. De aici se naşte şi prima controversă- orice este stocat online prezintă riscul de a ajunge în posesia unor persoane neautorizate. Asta în ciuda asigurărilor guvernului Australian, care spune că doar instituţiile de sănătate vor avea acces la datele colectate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

O a doua controversă vine din faptul că oficialităţile promit că vor şterge datele colectate în acest fel când se va termina pandemia, însă nu există nicio normă scrisă care să întărească această decizie.

Citeste si: Informații oficiale: peste 11 mii de cazuri și 619 decese cauzate de coronavirus pe teritoriul României

În ciuda controverselor, aplicaţia a fost descărcată deja de peste 1 milion de ori în primele ore de când a fost lansată.

Cu 6.694 de cazuri, Australia se află pe o pantă descendentă, înregistrând duminică doar 16 cazuri noi.

Citeste si: Prima reacție a Coreei de Sud, după zvonurile că dictatorul Kim Jong-un a murit: „Este în viață și bine”

O altă ţară care se pregăteşte de lansarea unei aplicaţii similare este Germania. Însă, Germania a preferat o abordare descentralizată, aşa cum a recomandat Consiliul European. Datele sunt stocate exclusiv local, pe telefoanele utilizatorilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si