Australia a luat decizia de a se alătura boicotării diplomatice a Jocurilor Olimpice de la Beijing
Premierul Scott Morrison a declarat miercuri faptul că Australia se va alătura Statelor Unite ale Americii într-un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Această decizie a venit în urma încălcării drepturilor omului în provincia Xinjiang din China.
Faptul că Australia s-a alăturat boicotului nu este o surpriză, având în vedere că în ultimii ani relațiile cu China s-au deteriorat: "O fac pentru că este în interesul naţional al Australiei. Este lucrul corect de făcut", a spus Scott Morrison, miercuri.
Scott Morrison acuză faptul că oportunităţile de îmbunătăţire a relaţiilor sunt respinse de China. De asemenea, insistă că Australia rămâne deschisă discuțiilor bilaterale.
La această decizie, Ambasada Chinei în Australia a răspuns deciziei: "Munţii nu pot opri curgerea râului în mare. Succesul Australiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing depinde de performanţa sportivilor australieni, nu de prezenţa oficialilor australieni şi de poziţiile politice ale unor politicieni australieni”.
Vina pentru starea actuală a relaţiilor China-Australia ţine direct de partea australiană
Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, acuză SUA de încălcarea "neutrităţii politice în sport”. De asemenea, a spus că boicotul propus este "bazat pe minciuni şi zvonuri".
Cele două țări sunt marcate de tensiuni puternice. SUA au acuzat China de genocid în reprimarea minorităţii uigure predominant musulmane din regiunea de vest Xinjiang.
Beijing a negat această acuzație cu fermitate.
De asemenea, relațiile sunt tensionate din cauza suprimării libertăţilor politice în Hong Kong de către China. O altă cauza este cea a preocupărilor faţă de jucătoarea chineză de tenis Peng Shua. Aceasta nu a mai fost văzută de câteva săptămâni după ce a acuzat un înalt oficial guvernamental de viol.