OMV Petrom a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că ar putea să nu plătească în România contribuţia de solidaritate decisă la nivelul UE, dar o va plăti în Austria.

Citește și: UE vrea să interzică aragazul clasic. Vezi motivul

Grupul austriac consideră că "OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului".

Ce au transmis joi austriecii de la OMV

Grupul austriac OMV spune că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestru patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adăugând că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Citește și: Persoane care nu vor mai plăti impozitele. Cine beneficiază de acest lucru

Imediat după acest anunţ, Ministerul Finanţelor a transmis, printr-un comunicat, că transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: Cum comentează moscoviții acțiunile lui Putin, la o zi după lansarea unei rachete de ultimă generaţie în Ucraina- wowbiz.ro

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului 2021.

Ce prevede legea adoptată de Guvernul Ciucă

La finalul lui 2022, executivul Nicolae Ciucă a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie.

Astfel, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii

patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Practic, multinaționalele pot sfida fără mare efort și această lege.

Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), 20,64%.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si