Braşovul, primul oraş din România care testează un autobuz fără șofer
Braşovul devine primul oraş din România care testează un autobuz fără șofer, după ce a fost selectat la nivel european pentru a realiza acest lucru.
Trei oraşe europene, printre care şi Braşov, au fost alese pentru a testa un autovehicul de transport public de persoane autonom, adică un autobuz fără șofer. Totul se întâmplă în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles” (Mobilitate urbană inteligentă utilizând vehicule autonome), depus pentru finanțare la Uniunea Europeană.
Proiectul poate primi o finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de maxim un milion de euro şi are în vederea să testeze și să prezinte publicului servicii de mobilitate cu vehicule autonome de transport persoane de tip navetă (shuttle) în minimum 10 orașe europene.
Proiectul se derulează cu sprijinul companiei Siemens.
Cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt: Barcelona, Brașov, Braunschweig (Germania), Budapesta, Debrecen (Ungaria), Helmond (Olanda), Pavia (Italia), Sant Cugat del Valles (lângă Barcelona), Saue Vallavalitsus (Estonia) și Sfântu Gheorghe.
Citeste si: Gestul inedit al unei bucureștence. A refuzat total purtarea măștii de protecție în transportul în comum
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Dintre cele 10 orașe, testarea efectivă se va face în trei dintre acestea.
Scopul acestui proiect este reprezentat de dezvoltarea unei mentalități urbane orientate spre utilizarea soluțiilor alternative de transport și de creșterea importanței mobilității ecologice în mediul urban european.
Soluția de mobilitate cu vehicule autonome ar trebui să facă legătura între zonele urbane defavorizate (slab deservite) și rețeaua principală de transport public sau să înlocuiască liniile de transport public din zonele periurbane/rurale care sunt neeconomice, asigurând transferul către rețeaua principală de transport public, ori să dezvolte servicii pentru școli cu nevoi speciale.
Citeste si: Cât costă să faci școala de șoferi STB pentru tramvaie și autobuze
Pe baza rezultatelor proiectului, orașele europene ar trebui să poată să se adapteze și să adopte politici de mobilitate urbană inteligentă, și să crească importanța utilizării modurilor alternative de transport efectuat cu facilități și flote de vehicule ecologice eficiente, adaptate mediului urban.
" Brașovul este unul dintre orașele din România care a reușit să transforme transportul public în cea mai bună variantă de mobilitate în interiorul orașului și chiar în zona metropolitană. O parte din investiții au fost deja realizate, iar pentru o parte avem deja semnate contractele de finanțare și suntem în diferite faze de achiziție sau de implementare. În această etapă putem să ne gândim și la cele mai noi soluții de transport, cel puțin să le testăm, pentru a vedea cât de eficiente sunt sau care este percepția brașovenilor față de aceste alternative. Știu că pentru mulți, a călători cu un autobuz fără șofer pare o utopie, dar aș vrea să vă amintesc că, acum nu mulți ani, când am început să testăm primele autobuze electrice, mulți dintre noi nu credeau că vor circula curând în Brașov astfel de autobuze. Astăzi, le vedem pe străzile din oraș și deja au început să fie percepute ca o normalitate. Când cei de la RATBV mi-au spus de acest proiect, le-am spus că ar trebui să ne implicăm și noi și să testăm o astfel de soluție. Poate nu este una pe care o putem implementa pe termen scurt sau una care să se aplice pe traseele actuale, dar în anumite situații poate fi mai ieftin să aduci călătorii dintr-o anumită zonă la rețeaua principală de transport sau să fie utilizat de turiștii care
vor să viziteze centrul istoric. Este o soluție de viitor, dar nu unul foarte îndepărtat”, a declarat primarul George Scripcaru, conform brasovcity.ro.Citeste si: Noi schimbări în Codul Rutier. Cum se modifică vârsta la care poți obține permis
Un vehiculul fără şofer are capacitatea de a percepe mediul înconjurător, în toată complexitatea sa, cu ajutorul senzorilor, de a prelucra datele primite și de a acționa în mod corect în funcție de datele primite. Sistemele de navigație și detecție ale vehiculului autonom combină tehnologii precum senzorii Lidar (măsurarea distanțelor cu laser), camere video, GPS RTK (real-time kinematic GPS), IMU (sisteme de măsurare inerțiale) și odometrie.
Sursa: brasovcity.ro