Cluj-Napoca va intra în rândul oraşelor europene care introduc autobuzele autonome în transportul în comun. Două astfel de vehicule fără şofer vor prelua pasageri în cadrul unui program pilot. Dacă totul va decurge conform planului și iniţiativa va avea succes, încă 12 autobuze vor fi achiziţionate. Deşi nu va acţiona volanul, un angajat va sta totuşi în scaunul şoferului, în timpul experimentului, pentru a interveni în caz de urgenţă.

“Pentru partea de că licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome este gata de lansare avem lansată licitaţia gata de lansare şi vom cumpăra câteva. Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, a spus primarul Clujului, Emil Boc, la Ziua Live. 

Citeste si: Anvelope cu protecție a jantei sau fără? Care sunt mai bune

Autobuz autonom[Sursa foto: media9.ro]

Câte persoane vor fi transportate cu autobuzul autonom

Din păcate, autobuzul autonom va transporta doar 12 pasageri, de trei ori mai puţini faţă de un autobuz normal. Însă datorită dimensiunilor reduse, acesta va putea ajunge în locuri unde celorlalte mijloace de transport le este imposibil să pătrundă.

În primele luni de testare, în autobuz va fi în permanenţă şi un operator, care să poată interveni în caz de pericol.

Deşi, şansele unui accident sunt mult mai mici decât în cazul unei maşini cu şofer.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Schimbări în programul Rabla 2021. Prima de casare crește la 7.500 lei

Proiectul pilot este finanţat cu bani europeni şi urmăreşte reducerea poluării din Cluj-Napoca. În prima fază, vor fi achiziţionate două astfel de autobuze. Iar dacă ele îşi vor demonstra utilitatea în traficul din Cluj-Napoca, numărul lor va creşte treptat până la 14.

Autobuzele fără șofer vor circula numai în centrul Clujului pe o linie ce urmează să fie creată. Cel mai probabil va fi un autobuz mai mult turistic, pentru promovarea orașului, care va circula pe distanțe scurte, fără foarte multe complicații. Astfel de autobuze sunt deja folosite în Viena, Paris, Lyon şi Hamburg. Spre exemplu, autobuzul autonom din Lyon care legătura dintre Gară și stadion, pe o distanță de 2,5 km.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si