Autoritățile anunță că rezerva de apă din România este în scădere
Rezerva de apă este în scădere, dar este suficientă apă pentru toată lumea, ne liniștesc autoritățile.
Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) au anunțat că rezervele de apă ale țării sunt la jumate, dar oamenii nu trebuie să își facă griji.
România, alături de Franța, Spania, Portugalia și Italia sunt afectate de seceta majoră și de valurile de căldură.
În 345 de localități din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, culturile sunt compomise, iar mai multe lacuri au secat complet.
Citeste si: Pădurile României, distruse de incendiile de vegetație. Au ars de șapte ori mai multe păduri decât în 2021
”Echipele Administraţiei Naţionale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează şi gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toţi beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafaţă. În principalele 40 de lacuri, avem disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere faţă de perioada anterioară.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Sfântul Ilie 2022: Ce se spune în popor despre această zi de sărbătoare? Tradiţii româneşti
Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluţia debitelor Dunării şi a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secţiunea Baziaş vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) şi cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere”, anunţă instituţia.
Citeste si: VIDEO- Un val de aer tropical ajunge peste România
În loc să intre cu utilajele pentru a strânge recolta de pe câmp, mai mulți agricultori au băgat plugurile pentru a distruge recolta compromisă. Grâul și porumbul sunt cele mai efectate, iar agricultorii nu mai au ce să ia din locurile muncite în primăvară.
În mai multe localități din Iași, Botoșani și Buzău oamenii așteaptă cisterna primăriei pentru a se aproviziona cu apă, iar până când ploile vor lovi din nou România, locuitorii se află la mila primăriei.