UPDATE.   Echipajele de intervenție au început evacuarea persoanelor care au rămas izolate la cabana Capra din Munții Făgăraș. În această situație se află 50 de turiști și 10 angajați ai cabanei. Potrivit autorităților, avalanșa are o lungime de doi kilometri, de la locul în care valul de zăpadă s-a rupt până la clădire și parcare.

În prezent, 18 militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, 6 militari veniţi de la Inspectoratele  Dâmboviţa, Olt şi Vâlcea, 6 salvatori montani, 10 poliţişti şi 3 jandarmi montani, participă la acțiunea de evacuare.

„Avalanşa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanţa din punctul din care se presupune că a pornit şi până unde s-a oprit. Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana şi o alta a curs spre parcare şi a afectat maşinile parcate acolo. De asemenea, forţele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanşe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis şi până la Capra”, a precizat prefectul Radu Perianu. 

Drumul către Cabana Capra este închis

Drumul către cabana Capra, Transfăgărăşan, este închis atât la intrarea dintre judeţul Argeş, cât şi dinspre Sibiu, fiind montate panouri dar şi barieră pe care şoferii obişnuiesc să o ridice pentru a intra cu maşinile către locurile de cazare.

 ”În prezent există o avertizare pentru avalanşă in Muntii Făgăraş, grad 5 din 5 la peste 1800m şi grad 4 la sub 1800m altitudine. Recomandăm turiştilor să nu se deplaseze în zona montană, iar turiştii cazaţi la cabanele de mare altitudine să evite deplasările în proximitatea versanţilor. Există riscul declanşării unor avalanşe de proporţii foarte mari care pot ajunge pana la cabanele montane”, anunţă duminică Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu.

,,Este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan''

Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

„Cum ninsorile şi vântul continuă este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizează salvamontiştii.

Citește și: Frig cumplit, în România, până pe 10 februarie 2023. Cod galben de vânt şi viscol până luni seară

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au precizat că nu au fost solicitaţi să intervină în urma unui astfel de incident.

La Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Balii).

Potrivit buletinului nivometeorologic emis vineri, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Risc mare de avalanșă în România

La Bâlea Lac este risc mare de producere de avalanşe, anunţă meteorologii sibieni. 

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Meteorologii avertizează cu privire la declanşarea unei avalanşe „de dimensiuni medii şi mari” la Bâlea Lac, unde accesul este posibil doar cu telecabină.

Patru staţii meteo au măsurat strat de zăpadă de peste un metru: 198 cm la Bâlea Lac, 150 cm la Vârful Omu, 105 cm la Vârful Ţarcu, 106 cm la Vârful Călimani. 

Citește și: VIDEO- Vântul face ravagii! Un copac a căzut peste un autoturism aflat în trafic, în Caraș-Severin. În urma impactului, un minor a decedat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si