In timp ce romanii lasa cate 2-3 sute de lei in hipermarketuri pentru cumparaturile facute pentru cateva zile, in tari precum Italia sau Anglia, bonul saptamanal nu depaseste 25-30 de euro. Adica putin peste o suta de lei.  

Cele mai mari diferente de pret se regasesc la produsele lactate, la oua si la carne.

Un litru de lapte in Germania costa putin pana in 3 lei, in timp ce pe rafturile din Romania nu gasesti nimic sub 5 lei.

"Daca la un pret de 4.5 lei si scadem acel max de 30 la suta taxe de la raft iatra ca putem ajunge la un pret apropiat de pretul laptelui din Germania. Deci totul pleaca de la aceste taxe care sunt principal explicatie, taxele care cresc mult pretul produsului".

In hipermarketurile italiene, branza parmezan costa pana in 5 lei- 200 de grame. Adica aproape la jumatate din pretul afisat la acelasi gramaj, in hipermaketurile din tara noastra.

Aceste imagini au fost filmate astazi intr-un supermarket din Rimini, Italia. Pentru 10 oua, un italian scoate din buzunar un euro si 95 de centi. Adica aproape de 9 lei.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Un neamt, insa, plateste doar jumatate din acest pret: adica putin sub 4, 5 lei.

Chiar si capsunele, considerate trufandale la vremea aceasta, sunt mai ieftine in supermarketurile din strainatate.

In Italia, platesti putin peste 10 lei pentru o jumatate de kilogram.
La carne, avem aceleasi surprize: un kilogram de carne macra de vita costa 3 euro, adica pana in 15 lei. Cu acelasi pret, in hipermarketurile din Romania, cumperi o cantitate de carne mai mica de un kilogram.

Calculele devin foarte simple: Cosul saptamanal de cumparaturi al unui Italian sau al unui neamt este cu mult mai ieftin decat cel al romanului, in conditiile in care salariile difera enorm!

SALARIUL MINIM PE ECONOMIE
EUROSTAT, 2017

GERMANIA: 1.498 EURO
MAREA BRITANIE: 1.397 EURO
SPANIA: 826 EURO
...
ROMANIA: 400 EURO
BULGARIA: 250 EURO

Ca etalon, avem salariul minim pe economie in tarile la care am facut referire!  Un calcul facut pe... minus pentru noi, romanii, caci ne aflam pe... penultimul loc in Uniunea Europeana topul salariilor minime pe economie.

Doar bulgarii castiga mai putin ca noi, in timp ce nemtii sau englezii au peste 1.300 de euro.

In ciuda aparentelor, alesii tarii sunt optimisti ca vor reusi sa tina sub control cresterea ratei inflatiei- care nu face altceva decat sa scumpeasca continuu alimentele, bunurile si serviciile!

DANCILA: "Eu cred ca putem tine lucrurile sub control si putem sa vorbim si despre asta. Voi avea o intalnire cu domnul guvernator"

TEODOROVICI:  "Normal, trebuie s-o luam in calcul in cadrul Ministerului Finantelor. Dar, sa nu uitam ca nu stau la baza doar factorii interni.(...) Voi avea o discutie cu guvernatorul BNR pentru a vedea care sunt actiunile comune."

In topul alimentelor cu preturi nejustificat de mari fata de restul tarilor europene conduc detasat produsele lactate si cele din carne.

La polul opus, insa, exista si o veste buna: avem cel mai mic pret al painii dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si