Avertisment pentru Putin: America și NATO "vor răspunde decisiv" dacă Rusia invadează Ucraina
Liderul de la Casa Albă Joe Biden l-a asigurat duminică pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic, că Statele Unite şi aliaţii săi "vor răspunde decisiv" dacă Rusia invadează Ucraina, transmite presa internațională.
Anul 2022 începe sub auspicii nu tocmai pașnice. Mesajul președintelui american pentru liderul de la Kremlin a fost mai transșant decât oricând. "Preşedintele Biden a precizat clar că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde decisiv (will respond decisively) dacă Rusia va invada Ucraina", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat preluat de CNN.
Cu doar trei zile înainte, Joe Biden îl avertizase pe omologul său rus Vladimir Putin cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice în cursul căreia preşedintele rus a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi ''o eroare colosală".
Biden, mesaj pentru Ucraina: "I-am spus clar preşedintelui Putin că vom adopta sancţiuni dure"
Preşedintele Biden şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv pentru discuţiile programate pentru 9-10 ianuarie la Geneva între oficiali la nivel înalt din SUA şi Rusia.
Liderul de la Casa Albă, care înmulţeşte avertismentele către preşedintele Vladimir Putin şi pledează pentru dezescaladare, a asigurat că l-a avertizat din nou pe preşedintele rus împotriva unei tentative de invazie a Ucrainei în cadrul unei conversaţii telefonice care a avut loc joi.
"I-am spus clar preşedintelui Putin că vom adopta sancţiuni dure şi ne vom spori prezenţa în Europa, la aliaţii noştri NATO", a spus Joe Biden potrivit Agerpres.
La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat "sprijinul neclintit" din partea Statelor Unite pe fondul tensiunilor cu Rusia, după discuţia telefonică de duminică cu omologul său american.
Rusia cere ''rezultate'' la cererile sale de ''garanţii'' de securitate
Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin după convorbirea de joi, Joe Biden ar fi promis că Washingtonul nu va desfăşura ''arme ofensive'' în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.
La rândul său, Kremlinul a cerut ''rezultate'' la cererile sale de ''garanţii'' de securitate: negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei care vor fi discutate
în curând în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie la Geneva.
Pentru Moscova, securitatea Rusiei presupune interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă, notează Agerpres.