Următoare tulpină de coronavirus, după varianta Delta,  ar putea fi la fel de mortală ca virusul MERS, care are o rată de deces de 35%, conform Daily Mail.

Documentele publicate de oamenii de știință au arătat că probabilitatea apariției unei mutații mult mai letale este mai mare atunci când virusul este cel mai răspândit- așa cum se întâmplă în prezent în Regatul Unit.

Un avertisment similar a fost lansat și de somitatea nr.1 a epidemiologiei din SUA, dr. Anthony Faucci.

Citeste si: Bilanț coronavirus, azi 31 iulie. Tot mai mulți români internați la ATI

Vaccinarea, un cuțit cu două tăișuri

Se pare că unul dintre dezavantajele vaccinării este că nivelurile mai mari de imunitate în rândul populației ar putea ajuta la accelerarea procesului de apariție a tulpinii mutante.

Oamenii de știință au recomandat ca Marea Britanie să procure doze de vaccin pentru a asigura rapel peste iarnă, să reducă la minimum noile variante venite din străinătate și să ia în considerare eliminarea animalelor- inclusiv nurci și chiar pisici care pot găzdui virusul- pentru a preveni apariția variantei ucigașe.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Zi liberă pentru toți românii care se vaccinează

Scenariile posibile de evoluție a pandemiei

Cercetătorii au dezvăluit amenințarea unei variante super-mutante într-o lucrare care analizează scenariile potențiale care ar putea apărea într-un viitor nu foarte îndepărtat.

O viitoare tulpină ar putea fi rezistentă la vaccinuri dacă ar apărea prin combinarea variantei Beta „Africa de Sud”, rezistentă la serurile administrate în prezent, cu una dintre variantele mai transmisibile Alpha sau Delta.

Procesul- cunoscut sub numele de recombinare- ar putea duce la o tulpină cu „morbiditate și mortalitate crescute”.

Citeste si: OMS: Varianta Delta de coronavirus nu-i vizează în mod specific pe copii

Virusul mutant, încă învins de vaccinuri

Echipa a recunoscut că vaccinurile ar trebui să funcționeze, cu excepția cazului în care există o mutație extra-puternică, care ar face serurile administrate mai puțin eficiente în blocarea bolilor grave. Experții susțin, însă, că este puțin probabil să se întâmple așa.

Ei au avertizat că este de așteptat ca tulpina recombinată, dacă va apărea, să fie mai letală „chiar și în fața vaccinării, deoarece vaccinurile nu oferă imunitate sterilizantă absolută”.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si