In articol:
UPDATE: Cod roșu de vreme rea
ANM a emis recent cod roșu de vreme rea valabil de la ora 13:15 până la ora 15:00. Potrivit meteorologilor se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, izolat grindină, intensificări ale vântului.
Zonele vizate sunt: județul Vrancea: Vidra, Vizantea-Livezi, Tulnici, Vrâncioaia, Reghiu, Nistorești, Paulești, Negrilești, Năruja, Valea Sării, Bârsești
Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri de vreme rea valabile începând de astăzi. Astfel, în mai multe zone din țară sunt așteptate ploi, vijelii, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Vremea extremelor în România: de la caniculă la ploi și vijelii
Prima avertizare de cod galben a intrat în vigoare astăzi la ora 10:00 și va fi valabil până joi, 31 august la ora 02:00.
Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.
Codul portocaliu va fi valabil de pe 30 august de la ora 12:00 până în aceeași zi la ora 23:00.
Citește și: VIDEO- Stare de dezastru în Germania. Vijelia a făcut ravagii în mai multe zone din țară
Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp.
România, vizată de ploi
După zilele caniculare, România a fost vizată de ploi. Pe 29 august a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică.
Regiunea sud-vestică a țării a experimentat condiții atmosferice nesigure. Au fost prezente ploi abundente, activitate electrică, perioade scurte de vânt puternic (cu rafale de 55...65 km/h), furtuni violente și posibile căderi de grindină în anumite zone.
Cantitățile de apă au ajuns la 25...30 l/mp, iar în unele locuri izolate pot depăși 40 l/mp.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În aceeași zi, în regiunile Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului și al Transilvaniei, precum și în lanțurile muntoase Carpații Occidentali și Meridionali, starea vremii a fost instabilă. Au fost prezente intensificări ale vântului, cu rafale ce pot atinge 55...65 km/h, însoțite de furtuni, ploi torențiale, fulgere și grindină. În intervale de scurtă durată sau prin acumulare, volumul de precipitații a ajuns la 25...30 l/mp, iar în cazuri izolate poate depăși 35 l/mp.
În regiunile Banat, vestul Olteniei și sud-vestul Transilvaniei, s-au înregistrat perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Au existat intensificări ale vântului, cu rafale în general cuprinse între 70...80 km/h, iar în unele zone au fost vijelii puternice, însoțite de averse torențiale, fulgere și grindină. În intervale scurte de timp, de obicei între 1 și 3 ore, sau ca urmare a acumulărilor, cantitățile de apă vor ajunge la 35...40 l/mp, iar izolat au depășit 50...60 l/mp.
Citește și: Incendiile din Grecia, august 2023. Unde sunt focarele active