Aveti grija ce branza cumparati din piete! Telemeaua nu e telemea, iar branza feta nu e feta - Iata ce nereguli au descoperit inspectorii OPC
Cumparam branza aratoasa din vitrinele comerciantilor, fara sa stim in ce conditii au tinut-o si daca este, intr-adevar, ce scrie pe eticheta! Iata ce probleme au gasit comisarii de la Protectia Consumatorului, in urma unui control facut in Piata Obor din Capitala.
"Aici este temperatura mediului ambiental. De unde ati adus-o? De la stana, de acasa, de unde? De unde? De la poiana sibiului. Si de cat timp sta branza asta aici? Eh, de azi-dimineata. Noaptea o tinem acolo. A, noaptea o bagati in frigider si ziua o tineti aici."
Adica, branza trece de la frig la cald, de la cald la frig...si tot asa.
"Temperatura din mediul ambiant favorizeaza dezvoltarea bacteriilor de putrefactie. Cei care consuma risca boli grave digestive."
Comerciantii spun ca nu au spatiu suficient pentru depozitare.
Nu doar gustul si mirosul i-au alertat pe comisari, ci si....etichetele inselatoare.
"Specialitate alba! Fara "tip feta"! Asa, nu!"
"Ne duce cu gandul la un produs si nu e acel produs! Denumirea corecta este "specialitate alba."
"De ce puneti "feta"? Se vinde mai bine! Sau asa stie romanu'! Da!"
"Este telemea cu lapte de vaca, asa mentioneaza producatorul pe eticheta. Dvs ati scris telemea vaca. Aaa, si trebuia scris exact cum este pe hartie! N-am stiut!"
"Avem nevoie de documente. conform legii, dvs sunteti obligata sa aveti copii ale documentelor de provenienta."
In urma controlului, comisarii ANPC au impartit amenzi, dar au si oprit zeci de kilograme de branza de la vanzare, pana cand marfa va fi dusa in laborator si analizata.