Pe bordura, in fata pietei, negustorii vand ciuperci de toate felurile. Unele, comestibile, altele... otravitoare. Desi numarul clientilor intoxicati creste de la o zi la alta, pietarii nu se sfiesc sa-si intinda marfa pe tarabe.

La o prima impresie, vanzatorii se pricep de minune sa deosebeasca ciupercile intre ele. Cine merge insa pe mana pietarilor risca sa ajunga la spital.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In ultimele zile la spitalul judetean din Maramures au ajuns 27 de persoane care au mancat ciuperci otravite. Dintre victime, 11 sunt copii.

Sorina Pintea-manager spital judetean Maramures: “La orice simptom pacientii trebuie sa s eprezinte la unitatea d eprimire urgenta daca au mancat ciuprci si au greata, varsaturi si transpiratii abundente, halucinatii”.

Specialistii spun ca hribii sunt cel mai usor de deosebit de ciupercile otravitoare.

Au picioarele albe si groase, iar palariile de culoare bruna-galbuie.

Melania Olteanu- specilist Fitosanitara: “Trebuie sa avem in vedere aspectul palariei, cum sunt tubulaturile, care sunt  uloarile tubulaturilor. Specia aceasta de hribi are piciorul ingrosat la baza, este carnos, fibros, comestibil, se consuma, la fel si palaria. E important ca ciupercile sa se recolteze cu tot piciorul de la baza, din sol si sa fie determinate acasa, pe baza unor planse colorate".

Indiferent de ciupercile cumparate, bine ar fi sa le fierbeti in cel putin doua ape, inainte sa le gatiti. La temperaturi ridicate, ciupercile elimina din toxine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si