Aveti grija de unde cumparati ciuperci! Culegatorii abia le deosebesc pe cele comestibile de cele otravitoare, insa le vand in piete fara nicio problema
Mare atentie daca vreti sa cumparati ciuperci de padure. Pe tarabele din piete au aparut, printre cele comestibile, si ciuperci otravitoare. Culegatorii le deosebesc cu greu pe cele toxice de cele care pot fi mâncate fara probleme. Urmariti acum un material filmat cu o camera ascunsa.
Pe bordura, in fata pietei, negustorii vand ciuperci de toate felurile. Unele, comestibile, altele... otravitoare. Desi numarul clientilor intoxicati creste de la o zi la alta, pietarii nu se sfiesc sa-si intinda marfa pe tarabe.
La o prima impresie, vanzatorii se pricep de minune sa deosebeasca ciupercile intre ele. Cine merge insa pe mana pietarilor risca sa ajunga la spital.
In ultimele zile la spitalul judetean din Maramures au ajuns 27 de persoane care au mancat ciuperci otravite. Dintre victime, 11 sunt copii.
Sorina Pintea-manager spital judetean Maramures: “La orice simptom pacientii trebuie sa s eprezinte la unitatea d eprimire urgenta daca au mancat ciuprci si au greata, varsaturi si transpiratii abundente, halucinatii”.
Specialistii spun ca hribii sunt cel mai usor de deosebit de ciupercile otravitoare.
Au picioarele albe si groase, iar palariile de culoare bruna-galbuie.
Melania Olteanu- specilist Fitosanitara: “Trebuie sa avem in vedere aspectul palariei, cum sunt tubulaturile, care sunt uloarile tubulaturilor. Specia aceasta de hribi are piciorul ingrosat la baza, este carnos, fibros, comestibil, se consuma, la fel si palaria. E important ca ciupercile sa se recolteze cu tot piciorul de la baza, din sol si sa fie determinate acasa, pe baza unor planse colorate".
Indiferent de ciupercile cumparate, bine ar fi sa le fierbeti in cel putin doua ape, inainte sa le gatiti. La temperaturi ridicate, ciupercile elimina din toxine.