Avioane de luptă ale Rusiei, acțiune în forță în Marea Baltică. Anunț NATO de ultim moment
Avioane de luptă ale Rusiei au survolat zone extinse din Marea Baltică, apropiindu-se periculos de aeronavele NATO.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină.
Citește și: Rusia își întărește flota la Marea Neagră. Putin, ședință de urgență cu Consiliul de Securitate
Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, când cele două avioane ruseşti s-au apropiat de nave la "o altitudine de 91 de metri şi o distanţă de 73 de metri", fără ca piloţii acestora să răspundă la comunicaţii.
Oficialii NATO au reproșat Federației Ruse că au crescut riscul unor erori sau accidente care ar putea duce la o escaladare a situației de conflict.
"NATO a apreciat interacţiunea periculoasă şi neprofesionistă deoarece s-a desfăşurat într-o zonă de pericol cunoscută, care a fost activată pentru antrenamentul de apărare aeriană, şi din cauza altitudinii şi a proximităţii avioanelor", potrivit unui comunicat al alianței.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Ungaria respinge un nou ajutor financiar din partea UE pentru Ucraina
"Interacţiunea a crescut riscul unor greşeli de calcul, erori şi accidente", conform NATO.
Comunicatul menționat informează că forţele NATO "au acţionat în mod responsabil" în acest incident, în conformitate cu reglementările maritime.
"NATO va răspunde în mod corespunzător oricărei interferenţe cu activitatea legală a NATO în zonă care pune în pericol siguranţa avioanelor şi a navelor noastre sau a echipajelor acestora. NATO nu caută confruntarea şi nu reprezintă o ameninţare".
Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit prezenţa navală în Marea Baltică şi Marea Nordului după exploziile care au afectat gazoductele Nord Stream în luna septembrie şi care, potrivit unei anchete suedeze de vineri, sunt rezultatul unor acte de sabotaj.
Forţa NATO la Marea Baltică, formată din nave olandeze, norvegiene şi daneze, a desfăşurat operaţiuni pentru a creşte cooperarea cu Finlanda şi Suedia, care sunt pe cale să se alăture alianţei.
Decizia acestor ţări nordice de a renunţa la politica lor de lungă durată de nealiniere şi de a se alătura NATO a înfuriat Kremlinul, potrivit Agerpres.