La aniversarea a 62 de ani de zbor, operatorul aerian naţional românesc nu arată deloc bine, afirmă publicaţia electronică Anna Aero, citata de Digi 24. Acesta reaminteşte că Tarom a devenit membru al alianţei SkyTeam în iunie 2010 şi are o flotă ”modestă „ de 23 de aeronave alcătuită din două Airbus A310, opt Boeing 737 (seriile 300 şi 400), patru Airbus A318, două ATR 72 şi şapte ATR 42.

”Media de vârstă a flotei este de 16 ani”, notează publicaţia electronică. Adică aeronavele Tarom sunt cu trei ani în medie mai vechi decât autoturismele românilor a căror vechime era în 2014 de 12,9 ani. Cele mai noi aeronave din flota Tarom sunt Airbus A318 care au însă o mare problemă. Sunt prea mici, în jur de 100 de locuri, şi tocmai de aceea sunt prea puţin rentabile pentru o companie aeriană care zboară în principal în Europa. Spre comparaţie, în 2015 unul dintre principalii operatori low-cost prezenţi în România avea o vechime a aeronavelor de puţin peste trei ani.
Nu este doar o chestiune secundară. Aeronavele actuale au consumuri sensibil mai mici decât cele de acum 10-20 de ani, iar costurile cu carburanţii sunt foarte importante într-o economie a zborurilor aeriene. Capacitatea de încărcare a aeronavelor, factor ce asigură rentabilitatea unui zbor s-a situat în perioada 2009-2015 între 60% şi 70% nivel foarte mic în comparaţie cu media UE.
Sezonalitatea operaţiilor Tarom, adică evoluţia zborurilor pe timp de vară comparativ cu iarna este modestă, afirmă analiza bazându-se pe date OAG Schedules Analyser. În luna august capacitatea de zbor a fost doar cu 21% mai mare decât în ianuarie. În primele zece luni creşterea a fost de 0,2% faţă de anul trecut, în pofida pieţei autohtone care a crescut cu 10%. Poziţia Tarom este ameninţată de concurenţa reprezentată de liniile low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryan Air.
În 2014 Wizz Air a detronat Tarom din poziţia de lider al pieţei. A doua poziţie este acum disputată de Tarom cu operatorul low-cost local Blue Air. În ultimii doi ani capacitatea operată de Ryan Air a crescut de la 1% la 8% iar acest fapt ”nu este o veste bună” pentru Tarom, spune Anna Aero.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si