Echinocțiul de primăvară  marchează începutul primăverii astronomice. De azi înainte zilele sunt mai lungi decât nopțile, până la data de 21 septembrie, când se ajunge din nou la egalitatea dintre zi și noapte.

Echinocțiul de primăvară 2021. Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an sâmbătă, 20 martie, la ora 09.37 (ora României, n.r.), potrivit astronomilor.

Citeste si: Un vulcan adormit de 6.000 de ani a erupt pe neașteptate (VIDEO)

Echinocțiul nu are chiar aceeași dată de la un an la altul, acesta se schimbă datorită anului calendaristic ce nu este egal cu anul topic. Pornind de la cuvântul de bază, “équinoxe”, echinocțiu, care provine din latinul “aequinoctium”, format din “aequus” – “egal” şi “nox”, “noctis” – înseamnă “noapte”.

Ce înseamnă  Echinocțiul de primăvară   

Echinocțiul de primăvară 2021.  Echinocţiul este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

Echinocțiul de primăvară 2021.  Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă

în cea sudică.

Citeste si: Sărbătoare mare azi pentru toți creștinii ortodocși. Ce nu ai voie să faci

Când se schimbă ora în 2021. Cum se dau ceasurile pentru ora de vară

Chiar dacă sâmbătă 20 martie are loc oficial începutul primăverii atronomice, trecerea la ora de vară nu se produce tot azi.

Ceasurile vor fi date înainte în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

Ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte, adică ora 3 va deveni ora 4. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Anul 2021 poate fi ultimul an din istorie în care mai dăm ceasurile înapoi sau înainte. Pe data de 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru a nu mai schimba ora de două ori pe an. Această decizie urma să intre în vigoare începând cu anul 2022.

Citeste si: Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în ”ROventura”: Aventură de neuitat în Comandău

Echinocțiul de primăvară 2021- Soarele traversează ecuatorul ceresc 

Echinocțiul de primăvară.  După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

echinoctiu primavara
La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27', scrie  Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Echinocțiul de primăvarăLa momentul echinocțiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Citeste si:  Echinocțiul de primăvară. Când se schimbă ora

Calendarul Echinocțiului de primăvară

Echinocțiul de primăvară în următorii ani:

Echinocțiul de primăvară 2022 – 20 martie, ora 11:37;

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Echinocțiul de primăvară 2023 – 21 martie, ora 23:24;

Echinocțiul de primăvară 2024 – 20 martie, ora 05:06;

Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie, ora 11:01

De asemenea, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.

Citeste si:  Când se schimbă ora în 2021. Cum se dau ceasurile pentru ora de vară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si