UPDATE - Azilul groazei- Mureș. Trei persoane au fost arestate preventiv, printre care și un polițist. Mama agentului de Poliție, cercetată
Trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în cazul azilului din Mureş unde mai mulți bătrâni și copii erau ținuți în condiţii inumane. Decizia instanţei nu este definitivă.
IPJ Mureș a anunțat, în cursul zilei de duminică, că l-a suspendat pe polițistul inculpat. Tribunalul Mureș a dispus arestarea preventivă, alături de alte două persoane, în dosarul azilului de la Bărdești.
„La data de 30 iulie 2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a fost informat de instanţa de judecată cu privire la faptul că, faţă de un angajat, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost suspendat din funcţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege", a precizat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă, conform Agerpres.
Printre persoanele cercetate în acest dosar, este și mama agentului de Poliție, care figura ca fiind directoarea azilului, precum și un angajat al Penitenciarului Târgu Mureș, care ar fi încasat chiria pe clădirea în care funcționa azilul.
Decizia instanţei nu este definitivă, aceasta poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Trei persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane au fost reținute sâmbătă
Cosmin Păpuc, patronul azilului de bătrâni din Mureș, a fost reținut pentru 24 de ore. Alături de el, alte două persoane, au fost reținute. Cei trei au format, potrivit anchetatorilor, încă din anul 2020, un grup infracțional prin intermediul căruia primeau bani de la bătrâni.
Procurorii DIICOT Târgu Mureș au reținut trei inculpați care sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Potrivit descoperirilor făcute de anchetatori, în anul 2020, cele trei persoane reținute au constituit un grup infracțional, pentru trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.
30 de persoane au fost găsite pe 28 iulie trăind în condiții groaznice în azilul din Mureș.
Printre acestea se numără și trei persoane minore cu dizabilități, ținute în beciul azilului și care nu figurează în evidența instituției.
“Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, bănuiţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători. Banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării”, se arată în comunicat.
IPJ Mureş a menţionat că persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, “ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei”, a anunțat IPJ Mureș.
Mai multe persoane au fost găsite ținute în condiții dure, într-un subsol. Centrul de îngrijire s-a ales cu licența retrasă, potrivit prefectului județului, Mara Togănel. Dintre persoanele depistate, 13 au fost duse la spital pentru îngrijiri, iar 17 au fost relocate.
ISU Mureș a menționat că s-a intervenit pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare, prim ajutor de urgență, precum și transportul persoanelor vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din Bărdești.