Bacalaureat 2019. Ce subiecte s-au dat la Limba română oral şi cum se rezolvă
Bacalaureat 2019. Astăzi și mâine, candidații înscriși la BAC susțin proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
Bacalaureat 2019. Elevii intră în sala de examen în ordine alfabetică și extrag un bilet cu subiecte, după care merg într-o bancă, unde vor rezolva cerințele notate pe foaia aleasă. Pentru rezolvarea subiectelor liceenii au la dispoziţie un timp de gândire de aproape 15 de minute, conform metodologiei anunţate de Ministerul Educaţiei. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale.
Pentru examenul din acest an, oficialii din Învăţământ au postat pe subiecte.edu.ro un model de bilet cu un citat din Constituţia României.
Conţinutul subiectului:
Citeşte textul cu voce tare.
Articolul 30
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt de neîncălcat.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nicio publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la agresivitate publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.
Bacalaureat 2019. După cum se poate observa, modelul de subiect conţine două întrebări pe care candidaţii trebuie să le rezolve.
Iar prima are şi 3 cerințe.Întrebările: