Bacalaureat 2023. Ce modificări vor avea loc? Surpriză pentru viitorii absolvenți!
Bacalaureat 2023. Legile Educației au fost din nou modificate și potrivit acestora Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil, fiind introdusă o probă de complementară cu competențe de bază.
Bacalaureat 2023: Cum se modifică Examenul Național?
Proiectul de lege arată că noile modificări vin cu două probe de competențe lingvistice pentru a mări potențialul de angajare. Este vorba de Limba străini 1 și Limba străină 2, două probe diferite în funcție de intensitatea materiilor străine pe care elevii le-au studiat în liceu sau școala generală.
Va fi introdus și Bacalaureatul tehnologic în cadrul căruia elevii cu performanțe extraordinare vor putea promova doi ani de studiu într-unul singur.
„Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacalaureatul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme”, a spus Ministrul Educației, Ligia Deca.
O nouă probă de verificare a competențelor ar putea fi introdusă la Examenul Național de Bacalaureat: „Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. Aceasta
probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins”, a mai declarat Ligia Deca.
Examenul de Bacalaureat se va da în funcție de profil și va fi introdus Bacalaureatul tehnologic pe care liceele cu profil tehnologic îl așteaptă de mult timp.
bursa lunară va fi egală cu salariul mediu brut pentru profesorii care se înscriu la programe de masterat, unde trebuie să obțină 15 credite ECTS.
salarizarea cadrelor didactice se va face progresiv, în baza salariului mediu brut
profesorii care se pensionează primesc primă două salarii și va avea loc generalizarea învățământului tehnologic dual până în anul 2027
bursa de merit crește de la 200 de lei la 450 de lei lunar și bursa de performanță crește de la 500 la 700 de lei.
elevii care au performanțe mari pot promova doi ani de studiu într-unul.
Evaluarea Națională rămâne la fel cu probele scrise la Limba și literatura română și Matematică
admiterea la liceu se face pe bază de concurs pentru 60% din locuri și pentru restul se va face repartizare computerizată. 10% din locurile alocate la licee sunt pentru elevii cu dizabilități și cei de etnie romă.
examenul de bacalaureat se va plia pe fiecare pofil de învățământ, inclusiv pe cel tehnologic
la profilul uman apare o nouă probă la Bacalaureat- proba scrisă la matematică sau științe ale naturii, și la profilul real- probă scrisă la istorie, filosofie sau psihologie, potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Educației, Ligia Deca.