Bacalaureat 2023. Va fi amânat examenul maturității? Anunț de ultimă oră pentru elevii claselor a 12-a care trebuie să susțină BAC-ul în acest an
Bacalaureat 2023. Greva din educație aduce multe semne de întrebare despre susținerea examenelor naționale. Iată ce se întâmplă cu examenul de BAC 2023!
Bacalaureat 2023. Ministerul Educației a anunțat că prelungește perioada de înscriere la Examenul Național de Bacalaureat! Cadrele didactice și angajații din educație se află în cea de-a doua săptămână de grevă generală. Aceștia au anunțat că nu vor renunța până când nu vor ajunge la un numitor comun cu Guvernul.
UPDATE: Probele de competențe la examenul de Bacalaureat 2023- care ar fi trebuit să înceapă luni- vor fi susținute în perioada 14-23 iunie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.
Bacalaureat 2023. Va fi amânat examenul maturității?
Ministerul Educației a anunțat marți că, „pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ preuniversitar în desfășurarea activităților specifice de final de an școlar, care vizează absolvenții claselor a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă”, a fost publicat în Monitorul Oficial „Ordinul ministrului educației nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr.
3.505/2022 privind structura anului școlar 2022- 2023, cu modificările și completările ulterioare”.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară poate fi încheiată până pe 9 iunie 2023, spune Ministerul Educației într-un comunicat.
informații privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023 până la data de 9 iunie 2023”.
Greva generală din educație nu are termen, nu se știe cât va dura și mulți elevi care se pregătesc de examenul maturității se întreabă cum dacă probele orale și cele scrise se vor susține la datele prevăzute în calendarul inițial.
Consiliul Național al Elevilor a transmis o scrisoare deschisă premierului României în acest sens:
„Stimate Domnule Prim-ministru,
Circumstanța în care ne aflăm este un capitol trist al educației din România.
Poate fi punctul culminant, de unde toate aspectele legate de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ se schimbă și aduc educația pe lista priorităților bugetare din România sau poate fi momentul în care observăm cum nu există niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăți.
În acest context, suntem cu toții martori ai unei stări generale de criză, de haos, de incertitudine. Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă.
Acesta a fost punctul de vedere al Consiliului Național al Elevilor încă de la începutul grevei organizate de către profesori.
Cu toate acestea, examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor
În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei școli.
Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs- așa arată la momentul actual sectorul de educație din România.
Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora.
Trebuie să vă aducem la cunoștință și vocea elevilor din anii terminali, care arată neliniște în situația în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheța anul școlar?”- sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei. Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este impetuos necesară.
Așadar, solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs.
De asemenea, menționăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.
Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget.
Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație.
Așadar, vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate mai sus și să demarați consultări constante cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru ca elevii, părinții și profesorii să nu fie în niciun fel afectați pe viitor.”
Calendar Bacalaureat 2023
29 mai- 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
12- 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
14- 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
14- 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale- proba D
19- 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
26 iunie 2023: Limba și literatura română- proba E.a) – proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului- proba E.c) -proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
Anunțul Ministerului Educației privind încheierea mediilor
În continuarea demersurilor de a adapta activitățile de final de an școlar la contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei a publicat, în consultare publică, proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022.
Modificările propuse prin proiectul lansat în consultare publică vizează următoarele:
În anul școlar 2022- 2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
În anul școlar 2022- 2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
Ministerul Educației comunică permanent cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București pentru a identifica cele mai bune soluții de adaptare la contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar, cu respectarea cadrului legal.