Veniturile din tips ar trebui trecute pe un bon suplimentar auspra caruia sa nu fie fie aplicata taxa pe valoare adaugata. Un abuz, sustin asociatiile de consumatori din tara, care cer ca plata bacisului sa ramana la latitudinea clientului.
Alex Borbeli este student, iar pentru a se intretine, lucreaza de 5 ani ca ospatar. E platit cu un salariu minim pe economie, insa bacsisul il ajuta sa-si dubleze veniturile.
Citeste si: Mihai Stoica l-a lăudat pe Florin Tănase după 3-0 cu FC Hermannstadt
"In unele zile facem de un pachet de tigari, in alte zile de ceva mai mult. Pe luna ajungem la un salariu aproximativ mediu... cat ar avea un corporatist", spune baiatul.
Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro
Tanarul e amabil si incearca sa onoreze comenzile cat mai repede. Tocmai de aceea, la nota de plata gaseste mereu ceva bani in plus.
Problema apare la nota de plata achitata cu cardul- o practica tot mai des intalnita.
Tocmai acest lucru ii nemultumeste pe patronii de restaurante si hoteluri: faptul ca bacsisul pe care clientul il lasa unui ospatar ar urma sa treaca prin toate etapele fiscale.
Asadar, din bacsisul de 10 lei, ospatarul ar primi, intr-un final, doar 4 lei, aproximativ.
Afaceristii din domeniul HORECA au trimis o propunere la Ministerul de Finante pentru ca bacsisul sa apara pe nota de plata, la fel ca in alte state, dar sa fie scutit de TVA.
Cultura bacsisului o intalnim in toata lumea, dar sub diferite forme. Spre exemplu, in tari precum Italia sau Danemarca, bacsisul este trecut pe nota de plata, insa de cele mai multe ori clientii lasa si ceva in plus. In tari precum Brazilia sau Argentina, nota de plata cuprinde bacsisul si nimeni nu se asteapta sa primeasca ceva in plus.