In articol:
Descoperirea vine după ce Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium Perfringens în apa brută captată din Dunăre, la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni.
Citește și: Vaccinul antigripal ianuarie 2023. Unde îl poți face și cât costă?
Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:
- evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea;
- evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea;
- în cazul apariției simptomelor specifice- diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim ”,
Cât de periculoasă este bacteria Clostridium Perfringens
Clostridium Perfringens este o bacterie care produce toxine dăunătoare oamenilor. Astfel de toxine se regăsesc peste tot în mediul înconjurător.
Intoxicaţiile alimentare cu această bacterie sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.
Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree.
Greaţa este și ea un simptom frecvent. Febra şi vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse. Doar în cazuri extrem de rare se poate ajunge la deces.
Până în acest moment, potrivit autorităţilor din Brăila, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.