UPDATE 17.00. Revoluția din Bangladesh a dus la fuga premierului Sheikh Hasina. 

Prim-ministrul Hasina, care conduce Bangladesh din 2009, a demisionat și a fugit din țară după săptămâni de proteste împotriva guvernului său, conform BBC News.

Potrivit presei locale, Hasina a fugit cu un elicopter în India, în timp ce mii de demonstranți înaintau spre reședința ei oficială. Protestatarii au izbucnit de bucurie pe străzi când a fost anunțată demisia șefei Guvernului, dar au apărut și știri despre jafuri, cel puțin 20 de persoane fiind ucise în capitala Dhaka.

Într-un discurs televizat, șeful armatei a spus că se va forma un guvern interimar până la sfârșitul zilei. Generalul Waker-uz-Zaman nu a spus cine îl va conduce.

Știrea inițială. Cel puțin 91 de oameni au fost uciși și sute de persoane au fost rănite în confruntările stradale care au avut loc în Bangladesh duminică, 4 august.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Citește și: Cine este teroristul care a atacat în plină stradă? A ucis o femeie și a rănit grav trei bărbați

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de protestatari care cer demisia prim-ministrului Sheikh Hasina.

Numărul morților, care include cel puțin 13 polițiști, a fost cel mai mare atins într-o singură zi din istoria protestelor din Bangladesh, informează Asia One.

Cea mai sângeroasă zi din istoria recentă a țării

Măcelul de duminică a depășit cele 67 de decese raportate pe data de 19 iulie, când studenții au ieșit în stradă pentru a cere eliminarea restricțiilor pentru locurile de muncă impuse de guvern.

Guvernul a declarat stare de urgență pe o perioadă nedeterminată la nivel național, începând cu ora locală 18:00, pe 4 august.

Este pentru prima dată când a făcut un astfel de demers în timpul protestelor care au început de luna trecută. 

Protestele masive, care au determinat guvernul să închidă serviciile de internet, reprezintă cel mai mare test pentru regimul Hasinei, după ce a câștigat al patrulea mandat consecutiv și deține puterea de 20 de ani.

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Criticii premierului, împreună cu grupările pentru drepturile omului, au acuzat guvernul că folosește forța excesivă împotriva protestatarilor.

„Cei care comit acte de violență nu sunt studenți, ci teroriști"

Manifestanții au blocat autostrăzile majore din țară, pe 4 august, când studenți au lansat un program de ne-cooperare pentru a face presiuni pentru demisia guvernului, iar violența s-a răspândit la nivel național.

„Cei care comit acte de violență nu sunt studenți, ci teroriști care doresc să destabilizeze națiunea”, a spus premierul Hasina după o reuniune a comisiei de securitate națională, la care au participat șefii armatei, marinei, forțelor aeriene, poliției și altor agenții de securitate.

„Fac un apel către compatrioții noștri să-i suprime pe acești teroriști cu o mână puternică”, a adăugat șefa Executivului din Bangladesh.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si