Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

A fost candva cea mai frumoasa statiune balneara din Europa, iar acum  e o ruina. Doar o umbra a mai ramas din acest loc prea frumos odinioara.

Cladirile impunatoare si baile imperiale arata jalnic. Izvoarele termale curg pe rub ruine si moloz, iar apele se risipesc in Cerna. Cum au ajuns Baile Herculane in aceasta stare?

In secolul al XIX, la Baile Herculane venea spuma Europei, printii si imparatii Austro-Ungariei si aristocratia imperiala. Era locul de vacanta preferat al Imparatului Franz Iosef si al Imparatesei Sissi.

Franz Iosef în 1865 a zis că Băile Herculane e una din cele mai frumoase staţiuni din Europa”

„Împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit de Herculane. Într-o zi a descoperit un loc de belvedere spre Băi şi a exclamat:Ce frumos este, ce mult aş vrea să mănânc aicea!

A doua zi a avut o surpriză.

Foişorul a fost construit de grănicerii din zonă în 24 de ore. Doar pentru ca împărăteasa să meargă la cafea acolo.

Asta a fost crema Europei la momentul ăla, a fost perla turismului balnear din acea perioadă”
, povesteşte ghidul Ilie Rădoi.

In perioada comunismului, Baile Herculane apartineau de Intreprinderea Balneara de Turism Herculane. În 1990, Întreprinderea Balneară Herculane este stăpână pe un patrimoniu de aproape 50 de clădiri din staţiune.
În 1991, Întreprinderea se transformă în societatea comercială cu capital de stat- Hercules SA. Care, timp de zece ani, continuă să aibă profit şi turişti. Cu toate acestea, în anii 2000, statul român îi decide privatizarea, scrie digi24.ro.

Ilie Cristescu, fost director Herculane: „A fost nevoie de privatizare că aşa a fost moda”. In 2001, Ministerul Turismului, condus de Dan Matei Agathon, decide vanzarea SC Hercules SA.

Ilie Cristescu: „Considera că staţiunea asta este vaca grasă a lui. Aşa a şi zis în şedinţă: ei, Herculane, să vedem cum facem privatizarea asta!”.

Băile Herculane au fost câştigate de Argirom Internaţional SA, condusă de acţionarul majoritar Iosif Armaş. Fostul deputat PSD devine astfel stapanul bailor contra sumei de 800.000 de dolari.

Sub conducerea lui Iosif Armaş, Băile Herculane îşi încep declinul. Omul de afaceri era obligat să investească în reparaţii şi modernizări 1, 5 milioane de dolari.

Dan Matei Agathon: „Nu şi-a făcut treaba. Pentru că nu a făcut investiţiile respective”.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si