A fost candva cea mai frumoasa statiune balneara din Europa, iar acum e o ruina. Doar o umbra a mai ramas din acest loc prea frumos odinioara.
Cladirile impunatoare si baile imperiale arata jalnic. Izvoarele termale curg pe rub ruine si moloz, iar apele se risipesc in Cerna. Cum au ajuns Baile Herculane in aceasta stare?
In secolul al XIX, la Baile Herculane venea spuma Europei, printii si imparatii Austro-Ungariei si aristocratia imperiala.
„ Franz Iosef în 1865 a zis că Băile Herculane e una din cele mai frumoase staţiuni din Europa”
„Împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit de Herculane. Într-o zi a descoperit un loc de belvedere spre Băi şi a exclamat:Ce frumos este, ce mult aş vrea să mănânc aicea!
A doua zi a avut o surpriză.
Asta a fost crema Europei la momentul ăla, a fost perla turismului balnear din acea perioadă”, povesteşte ghidul Ilie Rădoi.
In perioada comunismului, Baile Herculane apartineau de Intreprinderea Balneara de Turism Herculane. În 1990, Întreprinderea Balneară Herculane este stăpână pe un patrimoniu de aproape 50 de clădiri din staţiune.
Ilie Cristescu, fost director Herculane: „A fost nevoie de privatizare că aşa a fost moda”. In 2001, Ministerul Turismului, condus de Dan Matei Agathon, decide vanzarea SC Hercules SA.
Ilie Cristescu: „Considera că staţiunea asta este vaca grasă a lui. Aşa a şi zis în şedinţă: ei, Herculane, să vedem cum facem privatizarea asta!”.
Băile Herculane au fost câştigate de Argirom Internaţional SA, condusă de acţionarul majoritar Iosif Armaş. Fostul deputat PSD devine astfel stapanul bailor contra sumei de 800.000 de dolari.
Sub conducerea lui Iosif Armaş, Băile Herculane îşi încep declinul. Omul de afaceri era obligat să investească în reparaţii şi modernizări 1, 5 milioane de dolari.
Dan Matei Agathon: „Nu şi-a făcut treaba. Pentru că nu a făcut investiţiile respective”.
Citeste mai mult aici