Departamentul de Stat american saluta, la sfârşitul lui mai, confiscarea pe Inusla Malta a acestei încărcături importante de bancnote libiene, imprimate în Rusia.

Washingtonul vorbeşte despre o tranzacţie suspectă, însă Moscova contraatacă şi dă adigurări că este vorba despre o comandă foarte în regulă.

ACUZAŢIILE AMERICANE

Banii destinaţi Benghazi, în estul Libiei, nu au ajuns unde trebuia.

Peste 1,45 de miliarde de dinari libieni (1,1 miliarde de dolari americani) sunt blocaţi din septembrie 2019 de către autorităţile malteze, care nu au comunicat cu privire la acest lucru.

Însă Washingtonul vorbeşte în mod deschis şi vede în această operaţiune un semn în plus al amestecului Rusiei.

„Bancnote false” libiene în valoare de peste un miliard de dolari, emise de către Rusia

Aceste acuzaţii interveneau imediat după dezvăluiri americane cu privire la desfăşurarea a 14 avioane de vânătoare ruse în Libia, în vederea susţinerii mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul acestei ţări devastate de un război civil.

Acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia, denunţă, în comunicatul său, Departamentul de Stat american.

VERSIUNEA RUSĂ

Rusia nu vede unde este problema.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Ministerul rus de Externe subliniază că Libia, care are de facto două puteri rivale, are de asemenea două bănci centrale, una la Tripoli şi alta la Benghazi (est).

Moscova precizează că bancnotele libiene au fost comandate societăţii ruse Goznak, printr-un contract semnat în 2015.

Societatea, care lucrează şi pentru alte ţări din regiune, afirmă, la rândul său, că bancnotele emise în Rusia prezintă diferenţe vizuale faţă de bancnotele obişnuite, dar că nu sunt în niciun caz ”contrafăcute”.

bancnote false rusia

Nu dinarii sunt contrafăcuţi, ci declaraţiile Americii, denunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

RĂZBOIUL DINARILOR

Aceasta nu este prima oară când mareşalul Haftar îşi emite propria monedă, la concureţă cu Banca centrală de la Tripoli, care dă comandă în Marea Britanie.

Potrivit unui raport al unor exprţi ONU, scocietatea rusă Goznak a livrat în perioada 2016-2018 sucursalei Băncii centrale din estul Libiei bancnote libiene în valoare de peste şapte miliarde de dolari.

Citeste si: VIDEO| Atac mafiot în trafic

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Boris Johnson condamnă în Parlament moartea „ruşinoasă” şi „de neiertat” a lui George Floyd

Citeste si: Doliu în sport. A murit la doar 38 de ani

Unii observatori, citaţi de The Libya Observer, consideră că acest aflux de bani finanţează în parte războiul mareşalului Haftar împotriva Tripoli.

Dacă aceste tranzacţii sunt legitime sau nu este dificil de văzut în haosul din Libia.

Citeste si: Când se reiau concertele în spații închise și festivalurile? Anunțul de ultimă oră al Ministrului Culturii

În mod teoretic, există un singur Guvern recunoscut de către comunitatea intrnaţioală, cel al lui Fayez al-Sarraj, cu sediul la Tripoli.

Însă cele două puteri rivale sunt susţinute de către diverse puteri străine, care vor să-şi impună influenţa în regiune.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si