„În România, măsurile s-au relaxat înainte ca primul val să fie tratat de medici. Din demagogie, din populism, starea de urgență s-a ridicat prea repede și măsurile de relaxare au fost adoptate mult prea repede. Factorii politici au ratat, în mod categoric, tratarea convingătoare a bolii în prima etapă", a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la România TV.
Citeste si: Anunțul alarmant al unui medic de la Matei Balș. Când vom intra în cel de-al doilea val de coronavirus
Fostul președinte a catalogat starea de alertă ca fiind nefolositoare, pentru că măsurile sunt prea slabe „nici să oprești o gripă”.
„Actuala stare de alertă nu este bună nici să oprești o gripă, darămite o astfel de pandemie. Măsurile sunt prea slabe, iar condițiile de transmitere comunitară a bolii sunt create de condițiile de relaxare aprobate de Guvern. E greu să spui că lupți cu această pandemie, când permiți grupuri de 50 de oameni în spații libere, 20 de oameni în spații închise, permiți slujbele religioase...",
a mai spus Traian Băsescu.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Bilanț îngrijorător. Cea mai mare creștere a numărului de infecții la nivel mondial
Totodată, Traian Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, refuzul de a face o cercetare științifică pe un eșantion mai larg, respectiv testarea propusă de Primăria Municipiului București, este o „abordare ticăloasă” din partea Ministerului Sănătății.
„Dacă mi se pare undeva o abordare ticăloasă este refuzul de a face o cercetare științifică pe un eșantion larg, așa cum se propusese la București.
Era Institutul Matei Balș, cu medicul Streinu Cercel, iar Primăria punea la dispoziție mijloacele necesare pentru o cercetare pe 10.000 de oameni", a precizat Băsescu.
Citeste si: Cât va mai dura starea de alertă? Răspunsul lui Ludovic Orban
El a spus că această cercetare ar fi dat procentul de asimptomatici din populație, indice care ar fi putut contribui la controlul situației.