Medicul Beatrice Mahler: Media de vârstă a pacienţilor internaţi este mult mai mică decât anul trecut
Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, afirmă că în fiecare noapte trebuie suplimentate locurile, iar media de vârstă a pacienţilor internaţi este mult mai mică decât anul trecut.
Specialiştii din sănătate avertizează că noile tulpini de coronavirus, pe lângă faptul că sunt mai contagioase, duc şi la forme mai severe de boală, lucru care se vede în dinamica internărilor în spital.
” La Marius Nasta, paturile de terapie intensivă sunt ocupate de câteva zile şi, din păcate, de la mijlocul săptămânii trecute, trebuie în fiecare noapte să suplimentăm paturile din Secţia Covid pentru a putea face faţă numărului de pacienţi care ajung la spital cu forme de insuficienţă respiratorie severă.
Este o situaţie extrem de dificilă şi practic trebuie să ne mobilizăm toate resursele pe care le avem ”, a declarat, luni seară, la B1 TV, Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler: ”Formele pe care le avem în spital sunt severe”
Managerul Institutului Marius Nasta a adăugat că ” sunt mai multe tulpini şi formele pe care le avem în spital sunt severe şi, din păcate, vârsta, media de vârstă la pacienţi este mult mai mică decât ce s-a înregistrat anul trecut ”.
Porivit lui Mahler, e bine avem o evidenţă cât mai exactă a persoanelor pozitive, să găsim soluţii pentru anchete epidemiologice făcute cât mai rapid. "Această nouă tulpină şi provocarea pe care o avem în acest val este contagiunea crescută, numărul mare de contacţi care se pozitivează şi care ajung cu forme severe de boală”.
” Este parcă un tablou diferit, cu o gravitate crescută, care trebuie să ne facă prezenţi şi atenţi la ce avem de făcut ”, a mai declarat Beatrice Mahler.
Virgil Musta: ”Se pare că tulpinile care circulă la ora actuală sunt mai patogene"
La rândul său, medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de boli infecţioase de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a afirmat că noile tulpini sunt mai patogene.
”Se pare că tulpinile care circulă la ora actuală, în afara faptului că sunt mai contagioase, s-ar putea să fie şi mai patogene, ceea ce face ca evoluţia unei boli să fie mai rapidă spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntăm noi.(...) Bătălia cu acest virus nu se câştigă în spital, se câştigă în colectivitate, în comunitate. Spitalele nu vor face faţă – nici în ţări cu sisteme mai puternice – dacă numărul de cazuri este foarte mare.
Noi trebuie să prevenim, să avem grijă ca numărul de cazuri să nu fie atât de mare ca sistemul de sănătate să nu fie pus sub presiune şi să nu fie colapsat”, a afirmat Virgil Musta.