Prăpădul lăsat în urma exploziilor din Beirut. Sute de mii de oameni rămași pe stradă
Explozia de marți din Beirut a lăsat pe drumuri peste 200.000 de oameni, după ce mai multe clădiri au fost distruse. Totodată, Libanul mai are rezerve de grâu pentru mai puțin de o lună, după ce principalul siloz al țării a fost distrus.
Între 200.000 și 250.00 de persoane și-au pierdut locuințele după exploziile din Beirut, a declarat guvernatorul capitalei, Marwan Abboud, potrivit dpa. El a precizat că autoritățile iau măsuri pentru a asigura că persoanele rămase pe drumul vor avea asigurate hrana, apă și adăpost.
Un raport din 2014 arăta posibilitatea unei explozii
Guvernatorul a mai explicat că într-un raport pe probleme de securitate din 2014 se arăta că există posibilitatea unei explozii în capitala Libanului pentru că mai multe materiale extrem de inflamabile nu erau depozitate în condiții de siguranță.
„Am pierdut 10 membri ai Brigăzii de Pompieri din Beirut, iar valoarea pagubelor este estimată între 3 și 5 miliarde de dolari, poate chiar mai mult”, a afirmat Abboud, potrivit Agerpres.
Explozia, care a făcut cel puțin 100 de morți și 4000 de răniți, s-ar fi produs după ce timp de șase ani aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu au fost depozitate, fără măsuri de siguranță.
120.000 de tone de grâu au fost distruse
În urma exploziilor, principalul siloz de grâu din Beirut a fost distrus. Pierderea silozului înseamnă că Libanul mai are rezerve de grâu pentru mai puțin de o lună, deși spre țara afectată se îndreaptă mai multe vase cu provizii, declara, miercuri, ministrul economiei, Raul Nehme, pentru Reuters.
Pentru a-și asugura siguranța alimentară, Libanul are nevoie de stocuri pentru cel puțin trei luni, a completat acesta, în prezent căutându-se alte spații de depozitare.
Libanul, cu o populaţie de 6 milioane de locuitori, încearcă să transfere imediat patru nave care transportă 25.000 de tone de făină către portul Tripoli, a declarat o oficialitate din Ministerul Economiei la postul de ştiri LBCI.