Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficiali americani și NATO pentru CNN, iar țara de unde a pornit invazia spre Kiev ar lua deja măsuri concrete pentru a face acest lucru.

Citeste si: Armata rusă a distrus laboratorul de la Cernobîl

Oficialul militar al NATO a mai spus că o decizie finală privind implicarea Belarusului în război urmează să fie luată la Moscova, nu la Minsk.

"Putin are nevoie de sprijin"

Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarusul să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. "Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta", a explicat oficialul pentru CNN.

Citeste si: Ziua 28 de război: Moscova ar putea folosi arme nucleare doar dacă existența i-ar fi amenințată

O sursă din opoziția din Belarus a declarat că unitățile de luptă ale țării sunt pregătite să intre în Ucraina de îndată, fapt care ar putea avea loc în următoarele zile, cu mii de soldați pregătiți să participe la invazia țării vecine.

Citeste si: Un soldat rus și-ar fi predat tancul la schimbul unei sume uriașe

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În opinia sursei citate, acest lucru ar avea un impact militar mai mic decât unul geopolitic, având în vedere implicațiile aderării unei alte țări la războiul dintre Rusia și Ucraina.

Un înalt oficial al serviciilor de informații NATO a anunțat că guvernul din Belarus „pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO

[Sursa foto: Twitter]

Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei parțial de pe teritoriul Belarusului, iar mii de trupe ruse s-au adunat în Belarus înainte de invazia Ucrainei din urmă cu o lună.

Înainte de atacul efectiv, cele două țări susțineau că fac împreună doar exerciții militare de rutină.

Sancțiunile americane și europene ca răspuns la război au vizat atât oficialii ruși, cât și pe cei din Belarus, inclusiv pe președintele belarus Alexandr Lukașenko.

„Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukașenko”

„Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukașenko”, a explicat oficialul NATO citat de presa americană. „Întrebarea este: dorește Putin o altă țară instabilă în regiune?”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Antibiotice Iași a început distribuția pastilelor cu iod către orașele din România

„Implicarea ar destabiliza Belarusul”, a spus sursa citată. Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina de la granița sa de vest.

Mișcări intense de trupe în Belarus

Echipamente militare ruse şi belaruse se deplasează activ pe întreg teritoriul Republicii Belarus şi se acumulează de-a lungul frontierei cu Ucraina, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene în ultimul buletin de război, transmite miercuri Agerpres.

Citeste si: Rusia deschide o anchetă ce are în prim-plan România: "Aceste persoane trebuie aduse în faţa justiţiei"

Potrivit Statului Major ucrainean, citat de agenţia Ukrinform, în Rusia continuă mobilizarea sub acoperire pentru a recupera pierderile în rândul trupelor ruse de ocupaţie, iar comisariatele ruse încearcă să recruteze militari în rezervă cu experienţă de luptă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si