Potrivit numărătorii de la urne, Alexander Lukashenko a câștigat, duminică, un nou mandat prezidențial, cu 79,7% dintre voturile populare.

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk și în alte orașe, în timp ce protestatarii au aplaudat, au strigat „victorie”, au fluturat steaguri și au claxonat în solidaritate cu opoziția. În unele locuri aceștia au construit baricade pe străzi.

În filmările ajunse pe internet se pot observa lupte între poliție și protestatarii.

 

Potrivit martorilor, o mașină care transporta mai mulți prizonieri a lovit un grup de protestatari în Minsk, dar nu au existat detalii referitoare la victime. Autoritățile au declara că nu au raportat nicio vătămare din cauza protestelor.

„Ultimul dictator din Europa”

Lukashenko, un fost manager de ferme colectivizare sovietică, a condus țara începând cu 1994, dar a atras asupra sa un val de mânie din partea cetățenilor după slaba gestionare a pandemiei, a economiei și a drepturilor omului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sondajele oficiale de la ieșirea de la urne l-au arătat câștigător cu 79,7%, în timp ce principala sa contracandidată, Svetlana Tikhanouskaya, fostă profesoară de engleză care a ieșit din obscuritate în urmă cu câteva săptămâni pentru a conduce mitinguri împotriva sa, a primit 6,8%.

 

Svetlana a intrat în cursa electorală în urmă cu câteva săptămâni, după ce soțul ei, un blogger anti-guvernamental care intenționa să candideze, a fost reținut.

„Aș vrea să cer poliției și trupelor să-și amintească că fac parte dintre oameni. Îi rog pe alegătorii mei să prevină provocări”, a fost apelul acesteia, după începerea violențelor. „Vă rugăm să opriți violența”.

Campanie electorală cu sute de oameni arestați

Svetlana Tikhanouskaya, în vârstă de 37 de ani, este o fostă profesoară de limba engleză care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, blogger anti-guvernamental care intenţiona să candideze, a fost încarcerat. Mitingurile organizate de ea au reprezentat unele dintre cele mai mari adunări de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Sute de oameni au fost arestaţi în demonstraţiile anti-prezidenţiale din timpul campaniei.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si:   Belarus: Paradă militară de Ziua Victoriei, în plină pandemie de coronavirus- VIDEO

Observatorii internaţionali nu au mai evaluat, de 25 de ani, alegerile din Belarus ca libere şi corecte.

La precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015, Lukaşenko a fost declarat câştigător cu 83,5% din voturi. Nu a avut un rival puternic, iar observatorii electorali au raportat probleme în numărarea voturilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si