In articol:
Președintele belarus Alexandru Lukașenko a declarat luni că a ordonat trupelor să se desfășoare împreună cu forțele ruse în apropierea Ucrainei, ca răspuns la ceea ce a spus că este o amenințare clară pentru Belarus din partea Kievului și a susținătorilor săi din Occident.
Citeste si: Răzbunarea rușilor: mai multe explozii au zguduit Kievul în această dimineață
Comentariile lui Lukașenko, care deține puterea în Belarus din 1994, indică o potențială escaladare suplimentară a războiului din Ucraina, posibil cu o implicare a armate din Belarus în nordul Ucrainei, transmite Reuters.
Lukasenko sare în ajutorul lui Putin
„Loviturile pe teritoriul Belarusului nu sunt doar discutate astăzi în Ucraina, ci sunt și planificate”, a spus Lukașenko la o întâlnire privind securitatea, fără a furniza dovezi pentru afirmația sa.
„Liderii lor îi împing să înceapă un război împotriva Belarusului pentru a ne trage în conflictul deja început”, a mai spus Lukasenko.
"Ne pregătim pentru asta de zeci de ani. Dacă va fi necesar, vom răspunde", a mai spus Lukașenko, adăugând că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre situația critică în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg.
Citeste si: Medvedev, mesaj șocant: Rusia ar trebui să ucidă teroriștii pentru a răspunde atacului de pe pod
Lukașenko a spus că a convenit cu Putin să desfășoare un grup militar regional și a început să reunească forțele în urmă cu două zile.
Reacția comunc vine după un atac asupra podului rutier și feroviar al Rusiei către Crimeea, care a avut loc sâmbătă dimineața.
Lukașenko a spus că Belarusul a fost avertizat prin canale neoficiale că Ucraina a planificat „Podul Crimeei 2”, deși nu a oferit detalii.
„Răspunsul meu a fost simplu: „Spune-i președintelui Ucrainei și celorlalți nebuni: dacă ating un metru din teritoriul nostru, atunci Podul Crimeei li se va părea ca o plimbare în parc”.
Pe ce armată de bazează Belarus
Armata Belarusului are aproximativ 60.000 de oameni. La începutul acestui an, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 batalioane tactice, însumând câteva mii de oameni.
Duminică, șeful polițiștilor de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la frontieră.
La începutul invaziei din Ucraina, forțele ruse au folosit Belarus ca punct de trecere, trimițând trupe și echipamente în nordul Ucrainei pentru accesul către capitala Kiev.