Beneficiile căpșunilor pentru organism. Contraindicațiile fructelor de vară. Cine nu trebuie să le consume?
Beneficiile căpșunilor pentru organism. Căpșunile sunt fructe de sezon parfumate și gustoase, bogate în vitamine și minerale, deci și cu o multitudine de beneficii terapeutice și nutritive. Iată care sunt beneficiile, dar și contraindicațiile lor!
Căpșunile contribuie la menținerea sănătății cardiace. Problemele cardiace reprezintă una dintre cele mai comune cauze de deces la nivel mondial. Căpșunile scad stresul oxidativ și reduc inflamația, îmbunățățesc funcția vasculară și ameliorează profilul lipidic.
De asemenea, căpșunile contribuie la reglarea concentrațiilor serice de colesterol bun și rău.
Acest lucru înseamnă că previn ateroscleroza și menține elasticitatea vaselor de sânge.
Căpșunile sunt indicate și la scăderea glicemiei. În procesul digestiei, corpul nostru descompune carbohidrații în zaharuri simple. Organismul sintetizează insulina, care le indică celulelor să preia glucoza, pentru a o folosi ca sursă de energie sau depozit. În ceea ce privește reglarea glicemiei, dezechilibrele cresc riscul de apariție a obezității, diabet tip 2 sau afecțiuni cardiace.
Căpșunile încetinesc eliberarea de glucoză, dar reduc și secreția de insulină. În acest fel este prevenită instalarea sindromului metabolic.
Căpșunile previn apariția cancerului. Stresul oxidativ favorizează declanșarea cancerului, iar căpșunile pot preveni acest lucru. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege efectele căpșunilor asupra celulelor tumorale.
Care sunt contraindicațiile căpșunilor
Căpșunile sunt fructe pline de vitamine, minerale și antioxidanți. În ciuda acestui lucru, au și câteva contraindicații pe care e bine să le cunoaștem.
Dacă ai alergie la căpșuni, este bine să nu le consumi. Căpșunile pot crea reacții alergice. Acestea au acid salicilic, iar anumitor persoane le produc reacții alergice de tip buze umflate, urticarii. Persoanele alergice la căpșuni sunt aceleași persoane care sunt alergice la aspirină.
Căpșunile pot crea probleme gastrointestinale. Ele pot agrava simptomele unor afecțiuni gastrointestinale, de exemplu reflux gastroesofagian, ulcer gastric sau colită.
De asemenea, ele pot afecta persoanele cu diabet. Căpșunile conțin zahăr natural și pot afecta nivelul de glucoză din sânge. Diabrticii trebuie să consume cu atenție căpșunile.
Consumul excesiv de căpșuni poate cauza diaree, așa că nu trebuie să exagerați cu cantitățile consumate.
Nu se recomandă persoanelor cu litiază renală, din cauza oxalaților. Căpșunile conțin aceste substanțe în doze mici.