In articol:
Beneficiile și contradicțiile gutuilor. Iată care sunt beneficiile și contraindicațiile gutuilor!
Beneficii gutui
- sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi.
- conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui.
- gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si hemoroizii.
- aproximativ 150 gr de amestec de gutui cu miere este indicat in lupta contra colitei.
Citeste si: Cele mai sănătoase fructe de toamnă
- gutuile proaspete sunt recomandate ca adjuvant in infectiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior (sucul de gutui este contraindicat in caz de constipatie).
- greata de dimineata dispare daca se va manca o jumatate de gutuie pe stomacul gol.
- infuzia din frunze de gutui este utila impotriva diareei
- in caz de anemie se recomanda gutuile macerate, alaturi de tratamentul prescris de medic.
- bolile de natura canceroasa pot fi ameliorate de consumul de gutui (proaspete sau sub forma de nectar din pulpa si coaja). S-a demonstrat ca anumite substante din compozitia gutuilor (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a fi afectate celulele normale.
Valori nutriționale gutui
100 grame de gutuie contine:
- Glucide- 15,3 grame
- Zaharuri- 12,53 grame
- Fibre dietetice- 1,9 grame
- Grasimi- 0,10 grame
- Proteine??- 0,4 grame
- Apa- 83,8 grame
- Vitamina A- 40 micrograme
- Niacina (vitamina B3)- 0,2 miligrame
- Vitamina B6- 0,04 miligrame
- Acid folic (vitamina B9)- 8 micrograme
- Vitamina C- 15 miligrame
- Calciu- 8 miligrame
- Fier- 0,7 miligrame
- Magneziu- 8 miligrame
- Fosfor- 17 miligrame
- Potasiu- 197 miligrame
- Sodiu- 4 miligrame
- Energie- 60 kcal (240 kJ).
Ce contraindicații au gutuile?
Semințele de gutui consumate în exces ar putea duce la otrăvire, ca urmare a conținutului de cianură.
Se recomandă consumul moderat de gutui în cazul persoanelor care suferă de gastrită, pleurezie, intoleranțe alimentare sau alergii.
Citeste si: Sfaturi pentru un mic dejun echilibrat înainte de a merge la școală