Beneficiile și contraindicațiile gutuilor: Cine nu ar trebuie să le mănânce?
Beneficiile și contraindicațiile gutuilor. Gutuile poate aduce o mulțime de beneficii celor care știu cum să le consume în mod corect!
Beneficiile și contraindicațiile gutuilor. Într-un singur fruct există un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale, carbohidrați si fibre.
Gutuile au un gust desăvârșit, dar și multe proprietăți vindecătoare. Aceste fructe de toamnă vin „umplute” cu: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Mai mult, acest fruct:
Citeste si: Rețetă tradițională de dulceață de gutui. Iată cum se prepară!
Citeste si: Ce este, de fapt, fructul pasiunii? Se găsește și în supermarketurile de la noi
Mai mult, acest fruct îmbunătățește și starea cu perioade dureroase și cu menopauza la femei. Unul dintre beneficiile gutuilor pentru femei este că acest fruct umple rezervele de fier din organism, oprește sângerările abundente și întărește vasele de sânge.
Datorită acestor proprietăți, afecțiunile naturale sunt tolerate mai ușor de către femei, iar buna dispoziție și capacitatea de a lucra sunt păstrate.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, gutuile accelerează metabolismul și favorizează îndepărtarea toxinelor acumulate în organism. Sucurile și decocturile de gutui, ceaiurile pe bază de fructe, salatele și caserolele cu adaos de pulpă sunt foarte utile la dietă.
O cantitate mare de elemente minerale este concentrată în frunzele de gutui. Astfel, decocturile și infuziile din frunzișul uscat sau proaspăt au astfel de beneficii, furnizează fier, potasiu și fosfor organismului. Decocțiile din frunze sunt un antiseptic natural puternic și, de asemenea, opresc sângerarea bine.
Citeste si: Recoltă-record de fructe exotice românești
Pentru cei care sunt preocupați de caloriile acestor fructe, nu numai de beneficiile lor pentru sănătate, vă veți bucura să aflați că o gutuie are doar 57 de calorii.
Se spune că orice aliment consumat în exces strică, chiar și fructele. Se mai crede că s emințele de gutui consumate în exces te-ar putea otrăvi, deși nu există dovezi clare în acest sens. Totodată, se recomandă consumul moderat de gutui dacă suferi de gastrită, pleurezie sau intoleranțe alimentare.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Gutuia este un fruct destul de sigur pentru sănătate, care rareori provoacă daune în absența contraindicațiilor. Însă, proprietățile întăritoare ale fructelor atunci când sunt utilizate excesiv pot duce la constipație. Așadar, beneficiile pentru sănătate și daunele gutuiului depind de cantitatea zilnică consumată. Este mai bine să vă limitați la 2 gutui pe zi.
Citeste si: Cinci legume pe care le poți păstra la congelator peste iarnă. Trucurile gospodinelor