Situație mai puțin întâlnită! Benzina a ajuns să fie mai scumpă decât motorina, informează Antena 3 CNN. Diferența medie dintre cei doi combustibili este de doar 4 bani.

Cât a ajuns să coste benzina?

De exemplu, în București, benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul, mai scrie sursa citată mai sus. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.

Benzină mai scumpă

Imagine reprezentativă pentru o benzinărie.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Surse: Prinţul Paul de România, localizat de Poliția Română. Unde se află "fugarul" condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare

În toamna anului 2023, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei. De asemenea, anul trecut preţul unui litru de benzină standard era de peste 8 lei, iar motorina standard depăși 9 lei pe litru.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În acest moment, potrivit  peco-online.ro, un site care monitorizează prețurile carburanților, cea mai ieftină motorină o găsim la o stație din Dolj, 7,27 de lei, iar cea mai ieftină benzină în Botoșani, 7,28 de lei.

De ce se modifică prețurile carburanților?

Conform unei analize, realizate de Consiliul Concurenței, prețurile la pompă reflectă cotațiile internaționale Platts. Însă, evoluția ar veni cu o diferența de câteva zile.

Benzină mai scumpă

Imagine reprezentativă pentru o benzinărie.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: "Am 62 de ani și soțul meu doar 25. Trebuie să-mi scot proteza când mănânc, dar el încă mă iubește". Povestea unui cuplu din SUA care își dorește un copil cu o mamă surogat

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol, se explică în studiu.

”Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de resferință Platts. O transmitere asimetrică a modificărilor cotațiilor Platts în prețurile carburanților ar fi reprezentat un indiciu al existenței unor comportamente de piață incorecte ”, se mai arată în analiză.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si